Citroen CX puni 40 godina

Iako nije uspeo da dostigne slavu svog prethodnika, Citroena DS - popularne "ajkule", model CX proizvodio se gotovo dve decenije, a za to vreme sa fabričkih traka sišlo je preko 1,2 miliona ovih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 29.08.2014.

10:53

Default images

Zamišljen kao moderniji naslednik tada već pomalo zastarelog Citroena DS, model CX predstavljen je 1974. na pariskom auto-salonu, da bi već 1975. bio dobio priznanje Automobil godine u Evropi.
U vreme kada se pojavio, Citroenova vozila bila su prepoznatljiva po naprednom dizajnu i tehnološkim inovacijama.

Mnogi zaljubljenici u modele ovog proizvođača tvrde da je CX "poslednji pravi Citroen" pre nego što je Peugeot preuzeo kontrolu nad kompanijom 1976.
Kao kod "ajkule", i u slučaju Citroena CX inženjeri francuskog proizvođača usredsredili su se na aerodinamičke karakteristike vozila a primenjena je i tehnologija hidro-pneumatskog oslanjanja.
Interesantna su i neka ergonomska rešenja u kabini.

Pozicija vozača i komandna tabla dizajnirane tako da onom ko sedi za upravljačem sve komande budu na dohvat ruke, ali ne i na samom volanu.
Citroen CX u početku je imao dosta uspeha, pa je 1978. proizvedeno 132.000 primeraka, što je za limuzinu te klase odličan rezultat i po današnjim merilima.

Ipak, Citroen je kasnije sporo uvodio unapređenja u CX, pa ovaj model u poznim godinama nije mogao uspešno da se nosi sa konkurentima u svom segmentu.
Osim naprednim dizajnom, Citroen CX mogao je da se pohvali i, za to vreme, snažnim motorima.

Model 2400 GTi 2.4 litarskim benzincem predstavljen je 1977. i proizvodio je 128 ks. Čak su i dizel verzije bile brze, pa je tako CX sa 2.5 litarskim turbo-punjenim motorom iz 1983. mogao da razvije 195 km/h.

Najsnažniji Citroen CX, GTi turbo-benzinac koji je predstavljen godinu dana kasnije, imao je maksimalnu brzinu od 220 km/h.
Citroen CX bio je dostupan i kao karavan, ali i u verziji sa produženim međusovinskim rastojanjem koja se koristila uglavnom kao službeno vozilo državnih zvaničnika.

CX proizvodio se do 1991. godine, a izrađivao se u fabrikama u Francuskoj, Španiji i Čileu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: