Zbog čega su Norvežani lideri u kupovini elektromobila?

Iako je Norveška jedan od najvećih proizvođača nafte na svetu, njeni građani kako iz ekoloških razloga tako i zbog brojnih povlastica, masovno kupuju električne automobile.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.08.2014.

15:02

Default images

Norveška vlada, u nameri da smanji emisiju gasova koji dovode do efekta staklene bašte, uvela je niz olakšica za vlasnike električnih vozila. Ove mere urodile su plodom i dovele do toga da izduvni gasovi iz motornih vozila u Norveškoj imaju 10 odsto udela u ukupnoj emisiji štetnih gasova.

Norveškim putevima se trenutno kreće preko 32.000 električnih vozila.

Jedan od 160 Norvežana vozi ovu vrstu automobila, što je najviša stopa u svetu. Udeo električnih vozila u ukupnoj prodaji novih automobila u Norveškoj od početka 2014. godine dostigao je čak 13 odsto, što je svojevrstan rekord na globalnom nivou.

Zanimljivo je da je u martu Tesla S postao ubedljivio najprodavaniji model automobila na mesečnom novou u ovoj nordijskoj zemlji, uprkos relativno visokoj ceni.

Električna vozila izuzeta su od svih poreza, a njihovi vlasnici imaju pravo da voze trakom predviđenom za javni transport, da besplatno koriste parking mesta kao i da besplatno pune baterije na za to predviđenim mestima.

Vlada će ove podsticajne mere zadržati do 2017. odnosno dok broj električnih automobila ne dostigne 50.000. Ukoliko se ovakav trend kupovine nastavi, taj broj bi mogao da bude dostignut već početkom 2015.

Ovakva politika košta norvešku državu oko 500 miliona evra. Zbog toga je premijerka Erna Solberg nedavno izjavila da će vlada morati da preispita politiku u pogledu električnih automobila ali je i obećala da će u doglednom periodu biti zadržane neke poreske olakšice.

Tek što su zaživeli, a već počeli da nerviraju

Tesla S
Oprezan stav norveške vlade je razumljiv jer je nedavno istraživanje pokazalo da se 48 odsto vlasnika električnih vozila u Norveškoj odlučilo za kupovinu ove vrste automobila iz ekonomskih razloga, 27 odsto iz ekoloških razloga a 12 odsto kako bi uštedelo vreme provedeno u saobraćaju tokom gužvi na putevima.

Električna vozila predstavljaju 85 odsto saobraćaja u trakama za javni prevoz praveći neuobičajenu gužvu posebno u velikim gradovima, što sve više iritira korisnike gradskog prevoza.

"Na hiljade naših korisnika gubi vreme u saobraćajnim zakrčenjima zbog daleko manjeg broja korisnika električnih vozila", smatraju predstavnici preduzeća javnog transporta.

Problem saobraćajnih zakrčenja u trakama predviđenim za javni transport u kojima su se sad našla i električnih vozila postaje sve češća tema među norveškim građanima.

Predstavnici norveške Asocijacije za električna vozila smatraju da je prerano razmišljati o ukidanju poreskih i ostalih olakšica za kupovinu električnih vozila jer tržište nije dovoljno konkurentno u poređenju sa tržištem vozila na fosilna goriva.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: