"Komunikacija" između automobila smanjiće broj žrtava

Vlasti Sjedinjenih Država planiraju da bezbednosni sistemi koji omogućavaju komunikaciju između vozila u cilju sprečavanja nesreća postanu obavezan deo opreme automobila koji će se u budućnosti prodavati u toj zemlju.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

10:32

Default images

Novi zakon koji je predložio ministar saobraćaja SAD, pomera fokus sa sistema koji umanjuju posledice nesreće, na tehnologiju koja sprečava da do sudara uopšte dođe.

Razmatraju se dva sistema. Prvi bi upozoravao vozača ako nije bezbedno da skrene levo na raskrsnici jer iz suprotnog smera nailazi drugi automobil.

Drugi sistem obaveštavio bi vozača da nije bezbedno da prođe kroz raskrsnicu na koju tek nailazi zbog toga što se u njoj već nalaze ili joj se približavaju vozila iz drugih pravaca.

Ovaj sistem bi naročito bio koristan ako neko vozilo uđe na raskrsnicu na crveno svetlo na semaforu.

Oba sistema bila bi zasnovana na međusobnoj komunikaciji vozila u saobraćaju koja bi detektovala položaj, smer kretanja i brzinu svih automobila koji se nalaze u blizini.
Procenjuje se da bi obavezno uvođenje ovih sistema u automobile godišnje sprečilo gotovo 600.000 nesreća i sačuvalo preko 1.000 života.

Oba sistema ne bi koštala proizvođače automobila više od 350 dolara (265 evra) po vozilu, a moglo bi se prilagoditi da oni rade u sklopu nekih od bezbednosnih sistema za sprečavanje sudara koji se već ugrađuju u automobile.

Ovi sistemi mogli bi dalje da se razviju tako da doprinesu i boljoj protočnosti saobraćaja, kako bi se smanjile gužve i potrošnja goriva.

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) nada se da bi konačna verzija novog zakona mogla da bude spremna za usvajanje 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: