Jaguarov skok u budućnost

Jaguar je do sada bio poznat po specifičnim luksuznim i sportskim automobilima namenjenim uglavnom tradicionalnoj publici. Novi model XE, koji će imati premijeru na auto-salonu u Parizu, doneće mu imidž proizvođača čiji automobili nude veliki izbor elektronskih sistema pomoći vozaču i potpuno novu dimenziju u vožnji zahvaljujući multimedijalnom uređaju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.08.2014.

12:55

Default images

Britanska automobilska marka koja se nekada oslanjala na konzervativne kupce srednjih godina, sve više se okreće mlađoj klijenteli koja lakše prihvata nove tehnologije, ali koja je i zahtevnija kada je reč o ponudi elektronskih i multimedijalnih sistema i povezivosti sa smartfon uređajima.

Zbog toga će novi Jaguarov model XE, koji će biti rival kompaktnim luksuznim limuzinama, kao što su BMW Serije 3 ili Mercedes C klase, imati novi multimedijalni sistem, InControl.

U kompaniji kažu da će sistem biti kompatibilan sa Apple i Android smartfon uređajima. Osim toga, automobil će pomoću krovne antene omogućiti povezivanje na internet brojnih uređaja koje koriste putnici u vozilu.

Funkcijama multimedijalnog sistema upravljaće se pomoću osmoinčnog ekrana osetljivog na dodir, koji se nalazi na centralnoj konzoli, ali i putem glasovnih komandi, kako vozač ne bi skretao pažnju i pogled sa puta dok upravlja automobilom.
Boljoj informisanosti vozača, ali i bezbednosti u vožnji doprineće novi laserski "head-up" displej koji će neophodne podatke projektovati direktno na vertobransko staklo.

Jaguar nije zapostavio ni audiofile. Novi XE imaće premijum zvučni sistem marke Meridian.

Pojedinim funkcijama u vozilu moći će da se pristupi daljinskim putem, pomoću smartfon aplikacije, kada se vozač ne nalazi u automobilu.

Na taj način može se, na primer, podesiti klima uređaj, kako bi se postigla željena temperatura u vozilu i pre nego što vozač dođe do njega.

Pogledajte demonstraciju sistema koji će biti na raspolaganju vozaču Jaguara XE:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: