Kada su se pojavile prve registarske tablice?

Prve registarske tablice za motorna vozila počele su da se koriste na današnji dan,14. avgusta, davne 1893. godine u Francuskoj.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 13.08.2014.

20:06

Default images

Na taj način, Francuska je postala prva zemlja u svetu koja je počela da na automobile postavlja registarske oznake, iako su se i sami automobili pojavili na putevima tek koju godinu ranije.

Prve tablice u Nemačkoj, zemlji izumitelja modernog automobila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, pojavile su se 1896.

Uvođenjem u upotrebu sopstvenih registarskih oznaka, Holandija je 1898. ujedno postala i prva zemlja koja je imala "nacionalne" tablice. Prvo vozilo na tablici je imalo broj "1", a već godinu dana kasnije, 1899, izdata je registracija sa rednim brojem 168.

Kada su Holanđani 1906. odlučili da promene način na koji označavaju automobile, poslednja tablica nosila je broj 2001.

U SAD, u kojoj je proizvodnja automobila doživela naglu ekspaniziju u prvim decenijama dvadesetog veka, prve registarske tablice imali su vozači motornih vozila u saveznoj državi Njujork, 1901. godine.

U početku, vlasnici su bili dužni da se sami pobrinu za izradu tablica, da bi tek kasnije taj posao prešao u nadležnost državnih vlasti.

Prva američka savezna država koja je organizovala proizvodnju i izdavanje automobilskih registarskih tablica, bio je Masačusets, 1903. godine.

Tablice su se u početku izrađivale od kože, gume, gvožđa, pa čak i od porcelana.
Foto: Auto magazin
Savremene tablice proizvode se od aluminijuma. Iako u SAD svaka savezna država i dalje izdaje sopstvene registracione oznake, tablica su standardizovane i njihove dimenzije iznose 30,5x15,25 cm.

Zemlje Evropske unije takođe imaju tablice istih dimenzija, 52x11 cm, a ovaj standard usvojila je i Srbija prilikom uvođenja novih registarskih tablica.

Tablice u jednoj državi možda jesu istih dimenzija, ali to ne podrazumeva i da imaju isti značaj i vrednost. U nekim zemljama na ceni su one koji imaju specifične oznake.

Tako je britanska registraska tablica "F1" prodata 2008. za 400.000 funti (500.000 evra), a sadašnji vlasnik traži za nju neverovatnih 10 miliona funti (12,5 miliona evra).

Za nešto manju sumu (10,5 miliona evra), 2008. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prodata je tablica sa oznakom "1", a novac je iskorišćen u humanitarne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: