Da li će vozači prihvatiti robotizovane automobile?

Nagli napredak tehnologije na polju samoupravljajućih vozila kao da je iznenadio mnoge vozače koji su ostali zatečeni pred mogućnošću da će automobili jednog dana voziti njih, umesto da bude obratno.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 02.08.2014.

15:57

Default images

Nemaju svi vozači isti odnos prema upravljanju automobilom.

Neki u tome jednostavno uživaju, drugima je vožnja postala svakodnevna rutina koju sprovode gotovo mehanički bez ikakvih emocija, trećima je to samo nužan način da se prevezu iz tačke A u tačku B, nešto što ne mogu da izbegnu ali što ih ujedno i opterećuje.

Zbog različitog pristupa vožnji stavovi vozača prema robotizovanima automobila se razlikuju od slučaja do slučaja i kreću se od nepopustljivog protivljenja do bezrezervnog prihvatanja.

Iako bi većina vozača koji se nađu zaglavljeni u saobraćanim gužvama u gradu ili na autoputu, rado na neko vreme prepustila automobilu da sa sam snalazi dok oni malo odmaraju, sasvim druga stvar je prihvatiti da se vozite autom kojim isključivo upravlja kompjuter.
Prototip robotizovanog automobila kompanije Google
Američki sajt Insurance.com nedavno je sproveo istraživanje koje je pokazalo da su tamošnji vozači spremniji za robotizovana vozila nego što bi se to možda moglo očekivati.

U anketi je učestvovalo 2.000 vozača. Njih 22 odsto odgovorilo je da bi "vrlo verovatno" kupili samoupravljajući automobil, dok je 53 odsto reklo da bi "razmotrili kupovinu" jednog takvog vozila. Preostalih 25 odsto izjavilo je da "nikada ne bi uzeli u razmatranje" nabavku automobila kojim ne mogu da upravljaju.

"Ljudi su svesni činjenice da kompjuteri već kontrolišu mnoge funkcije automobila", kaže jedan od urednika sajta Insurance.com, Des Toups, analizirajući rezultate ankete.

"Mnogi od njih upoznati su sa novijim tehnologijama poput sistema za izbegavanje sudara na najnovijim modelima. Oni su čuli i za testiranja samoupravljajućih automobila koje sporovodi Google i najave da će se takva vozila naći na putevima u roku od nekoliko godina, tako da ova tema za njih više nije naučna fantastika", obrazlažio je Toups ovako visoku spremnost vozača da prihvate robotizovane automobile.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: