Prekršaji u Srbiji: Ko priznaje...

Sporazum o priznanju prekršaja iz Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, koji bi trebalo da počne sa primenom 20. avgusta, učiniće da prekršaji budu rešeni na kvalitetniji, bolji, brži, efikasniji i zakonitiji način, rečeno je danas na konferenciji povodom početka primene Sporazuma.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 24.07.2014.

14:42

Default images

Načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je da će sudska praksa odlučivati sa kim će s Sporazum potpisivati, ali da će se na početku krenuti od blažih kazna.

''Ićićemo na to da učinilac prekršaja nije u prethodnih godinu dana pravosnažno osuđen iz oblasti bezbednosti saobraćaja'', rekao je Rebić, navodeći da će o potpisivanju Sporazuma odlučivati najverovatnije starešine, odnosno lica koja imaju visoku stručnu spremu kako bi bila obezbeđena zakonitost.

On je rekao da se u Srbiji za prvih nešto više od šest meseci dana beleži smanjenje broja saobraćajnih udesa u odnosu na isti period prethodne godine.

''U prethodnoj godini u ovom periodu dogodilo se 19.573 saobraćajnih nezgoda, a ove godine je zabeleženo 18.536. U istom periodu 2013. poginulo je 311 lica na putevima, a ove 271. Beleži se smanjenje i telesnih povreda u odnosu na prethodnu godinu kada je povređeno 9.624 lica, dok je do sada ove godine povređeno 9.089 lica'', rekao je Rebić.

On je istakao da je ta tedencija dobra, ali i da se nada da će se primenom Sporazuma ubrzati prekršajni postupak, a samim tim i smanjiti stradanje na putevima.

Predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić rekao je da se na teritoriji Srbije, u jednoj kalendarskoj godini, dogodi od 800.000 do 900.000 prekršaja, a da 62 odsto tog broja čine saobraćajni prekršaji.

''Sporazum o priznanju prekršaja je novina u Zakonu o prekršajima koji ima za cilj da svi prekršaji koji se dogode na teritoriji Srbije budu rešeni na kvalitetniji, bolji, brži, efikasniji i zakonitiji način'', rekao je Pašalić, navodeći da je od početka primene Zakona o prekršajima, 1. marta, 7.000 lica u Srbiji privedeno sudijama prekršajnih sudova.

Tom prilikom, prema njegovim rečima, izrečeno je novčanih kazni u iznosu od 76 miliona dinara, 8.340 dana zatvora, oko 3.146 kaznenih poena i 8.600 meseci zabrana upravljanja motornim vozilom.

Navodeći da se Sporazum, koji je preuzet iz anglosaksonskog prava, pokazao kao efikasan, on je istakao da se više od 80 odsto slučajeva rešava tim sporazumom.

''Sigurni smo da će Sporazum dati izuzetne rezultate jer na taj način dobijaju građani Srbije, prekršajni sudovi, saobraćajna policija i država'', rekao je Pašalić.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović rekao je da mu je drago da je Uprava saobraćajne policije prepoznala značaj, kvalitet i korisnost sporazuma.

Navodeći da se sporazum može zaključiti do donošenja presude, on je preporučio građanima da što pre zaključe sporazum.

''Građanin tačno zna koliko će platiti, koliko će mu poena biti oduzeto i ne mora da ide na sud i gubi vreme, plaća troškove postupka'', rekao je Marinović, dodajući da MUP dobija to što njihovi službenici koji su utvrdili prekršaj ne moraju da dolaze u sud da svedoče.

Prema njegovom mišljenju, u prednosti je i sud koji će imati smanjenj broj predmeta i trajanje postupka.

On je naveo i da svi po zakonu mogu da potpišu sporazum, čak i najteži prekršioci, ali da to ne znači da će policija doneti takvu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: