Izbegnite gužve na graničnim prelazima

Početak glavne turističke sezone očekivano je doveo do pojačanog inteziteta saobraćaja na putevima, ali i gužvi na graničnim prelazima. Obično se najviše čeka na prelazima koji se nalaze na najprometnijim putnim pravcima, dok se gužve često mogu izbeći a čekanje skratiti na alternativnim, sporednim prelazima.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 20.07.2014.

11:56

Default images

U ovom periodu, kada većina turista tek kreće na more ka destinacijama u jugoistočnoj Evropi, najveće gužve se stvaraju na ulasku u našu zemlji iz Hrvatske i Mađarske, i to na najprometnijim graničnim prelazima.

Najčešće su najveće gužve na graničnim prelazima vikendom pa, ako je to moguće, za prelazak granice treba izabrati radni dan i popodnevne sate, kada je na prelazima i inače manja gužva.

U slučaju da se na glavnim i najprometnijim graničnim prelazima čeka predugo, može se koristiti i neki od alternativnih prelaza u okolini.

S obzirom da se tokom letnje sezone situacija može promeniti iz časa u čas, savet vozačima koji ulaze u Srbiju iz Hrvatske i Mađarske je da se putem SMS-a kod svojih rođaka i prijatelja u zemlji (koji mogu da pozovu AMSS na broj 987) na vreme raspitaju o trenutnom stanju na graničnom prelazu kom se približavaju, kako bi se po potrebi preusmerili na alternativni granični prelaz.

Alternativa glavnom graničnom prelazu, Batrovci, koji se nalazi na autoputu od Zagreba prema Beogradu, je prelaz Šid-Tovarnik. Na ovom prelazu na ulazak u Srbiju u nedelju prepodne čekalo se do sat vremena. U slučaju kada se na Batrovcima čeka 90 minuta, kao što je to bio slučaj ove nedelje, preusmeravanje na Šid-Tovarnik se ne isplati, ali o njemu treba razmisliti ako vreme čekanja na Batrovcima značajno poraste.

Oni koji u Srbiju ulaze iz Mađarske,treba da znaju da zadržavanja na graničnom prelazu Horgoš u nedelju prepodne nisu bila velika i iznosila su oko pola sata. Ipak, u slučaju većih gužvi na ovom graničnom prelazu, treba imati u vidu alternativne putne pravce i prelaze, Bački Breg i Kelebija.

Svi navedeni prelazi rade 24 sata dnevno.

Osim njih, za ulazak u Srbiju iz Mađarske postoji još nekoliko manjih graničnih prelaza: Đala, Bajmok i Bački Vinogradi. Sva tri prelaza otvorena su samo za putnička vozila, svakog dana od 7 do 19 časova, a osim državljanja Srbiji i Mađarske mogu da ih koriste i državljanji iz zemalja članica Evropske unije.
Foto: Beta
Iako u nedelju prepodne prema informacijama MUP-a Srbije nije bilo većih zadržavanja na graničnim prelazima na putnim pravcima ka Bugarskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, treba imati u vidu da je određen broj vozila koja ulaze u našu zemlju iz Hrvatske i Mađarske u tranzitu i da će oni uticati na povećanje inteziteta saobraćaja na graničnim prelazima na jugu naše zemlje.

Alternativa graničnom prelazu kod Preševa, sa Makedonijom, je prelaz Prohor Pčinjski. Oba prelaza u funkciji su svakog dana, 24 sata.

Za sve koji putuju u Crnu Goru, pored graničnog prelaza Brodarevo, aktuelan je i prelaz Jabuka, između Pljevalja i Prijepolja, kao i Mehov krš, na pravcu od Novog Pazara.

U Crnu Goru moguće je putovati i preko susedne Bosne i Hercegovine, preko graničnog prelaza Kotroman.

Ako nemate iskustva sa dužim putovanjima, odlazak na godišnji odmor i duže vožnje automobilom možete isplanirati pomoću specijalizovanih sajtova kao što su Via Michelin i Google Maps.

Ipak, treba obratiti pažnju na to da najkraći put ne znači uvek i najbrže i najmanje stresno putovanje. Koliko i kako ćete putovati, osim dužine u kilometrima, zavisi i od kategorije i kvaliteta puta, da li ima predviđenih radova i usporenja saobraćaja, kao i koliko ćete čekati na graničnom prelazu.

Podatke o kategoriji puta i eventualnim radovima možete naći na specijalizovanim sajtovima za planiranje vašeg puta, dok informacije o aktuelnim zadržavanjima na graničnim prelazima možete dobiti ako se obratite Auto-moto savezu Srbije (AMSS).

Vaša iskustva sa prelaskom grance, koja bi mogla da budu korisna i za druge čitaoce, možete izneti u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: