Svetska premijera nove generacije Smarta

U Berlinu je u sredu održana prezentacija modela Smart ForTwo i Smart ForFour za 2015. Za razliku od ranijih verzija, automobili su razvijeni istovremeno i imaju sličan dizajn.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.07.2014.

07:38

Default images

Promociji nove generacije prisustvovao je šef Daimlera, Diter Ceče. Pogledajte u kakvoj atmosferi je protekla premijera:



Smart će ovog puta krenuti u tržišnu ofanzivu sa dva modela istovremeno.

Prve fotografije koje su se pojavile na internetu neposredno pre zvanične prezentacije otkrile su nam stilske detalje automobila. U međuvremenu, objavljeni su i tehnički podaci i specifikacije motora.
Dva modela imaće istu širinu (1.660 mm) i visinu (1.550 mm).

Smart ForTwo zadržao je slične dimenzije u odnosu na prethodnu generaciju. Dugačak je 2.690 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 1.873 mm.
Model ForFour kraći je u poređenju sa prvom generacijom ovog automobila.

Njegova dužina iznosi 3.490 mm a razmak između osovina 2.494 mm.
Kupcima će na raspolaganju biti tri nivoa opreme.

Bazna verzija omogućava otključavanje i ulazak u vozilo bez upotrebe ključa, a biće opremljena tempomatom, meračem spoljne temperature i LCD displejom umesto klasične instrument table.
Modeli sa bogatijim paketima imaće izemđu ostalog i multifunkcionalan volan, multimedijalni sistem, grejana sedišta, JBL audio sistem...
U početku u ponudi će biti dve trocilindrične pogonske jedinice. Atmosferski 1.0 litarski motor proizvodiće 71 ks (52 kW) i 91 Nm maksimalnog obrtnog momenta, dok će 0.9 litarski turbo-benzinac raspolagati sa 90 ks (66 kW) i 135 Nm.

Kasnije će biti dostupan i bazni benzinac sa 60 ks (45 kW).
U zavisnosti od motora, novi Smart modeli biće opremljeni petobrzinskim manuelnim ili šestobrzinskim automatskim menjačem sa duplim kvačilom, a snaga se prenosi na zadnje točkove.
Prvo pojavljivanje na nekoj velikoj svetskoj sajamskoj manifestaciji oba modela imaće u oktobru, na auto-salonu u Parizu, a prodaja će početi u novembru.

Osnovni verzija Smarta ForTwo trebalo bi da košta ispod 11.000 evra, dok bi ForFour bio skuplji za oko 600 evra.

Pogledajte kako Daimler vidi novu generaciju modela Smart u promotivnom video klipu, a vaše mišljenje o ovim automobilima možete izneti u komentarima:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: