Uočite razlike: Mercedes Concept Coupe SUV i BMW X6

Malo je onih koji gledajući Mercedes Concept Coupe SUV nisu najpre pomislili na BMW X6. Mercedes ne krije da je njegov novi automobil nastao sa idejom da se na tržištu suprotstavi bavarskom modelu, ali postavlja se pitanje da li su dizajneri tu nameru mogli bolje da "prikriju"?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.04.2014.

09:31

Default images

Kada neki proizvođač automobila prvi izbaci na tržište specifičan model, koji pripada potpuno novom segmentu vozila i koji postiže dobre prodajne rezultata, konkurentska kompanija je u problemu.

Kako konstruisati sopstveni automobil iz istog segmenta a pritom ostati originalan?
Mercedes Concept Coupe SUV
BMW je svojevremeno zakoračio u nepoznato i rizikovao sa modelom X6, ali mu se rizik isplatio. S obzirom na izražen rivalitet dva nemačka premijum proizvođača, bilo je pitanje vremena kada će se Mercedes pojaviti sa sličnim modelom.
BMW X6
To se dogodilo na aktuelnom salonu automobila u Pekingu, gde je premijeru imao Concept Coupe SUV.

Iako Mercedes još uvek nije zvanično potvrdio da će ovaj koncept ući u serijsku proizvodnju, biće iznenađenje ako se to ne desi.
Mercedes Concept Coupe SUV
Međutim, pre nego što se pojavi produkcijska verzija, nemački proizvođač će u javnosti morati da odbrani njegov dizajn, koji neodoljivo podseća na BMW X6.

Dva automobila zaista liče kada je reč o silueti, proporcijama i dimenzijama, ali i nekim detaljima spoljašnjosti.
BMW X6
Sličnost je do određene mere bila neminovna, s obzirom da su konstruktori i dizajneri Mercedesa dobili od svojih šefova isti zadatak koji se nekoliko godina ranije našao na radnim stolovima njihovih kolega iz BMW-a.
Mercedes Concept Coupe SUV
Laički, najjednostavnije bi bilo optužiti Mercedes da je iskopirao BMW X6. Nešto slično se dogodilo i BMW-u kada je nedavno predstavio model Serije 2 ActiveTourer koji konkuriše Mercedesovoj B klasi.
BMW X6
Kada se u obzir uzmu ograničenja koja pred dizajnere postavlja segment kupe-krosover vozila, zadate dimenzije i aerodinamički izazovi, postavlja se pitanje da li je i u kojoj meri Mercedesov koncept mogao da bude drugačiji od BMW X6?

Mercedes Concept Coupe SUV i BMW X6 možete uporediti na priloženim fotografijama, a svoje mišljenje o sličnostima i razlikama dva automobila možete izneti u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: