Volvo - brže i štedljivije uz KERS sistem sa zamajcem

Već nekoliko godina Volvo testira eksperimentani KERS sistem za regeneraciju kinetičke energije uz pomoć zamajca. Kompanija je objavila najnovije rezultate testova sprovedenih na specijalnom prototipu modela S60.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

13:42

Default images

Sistem KERS (Kinetic Energy Recovery System) sa zamajcem ugrađen je na zadnju osovinu vozila.

On funkcioniše tako što tokom usporavanja enegija kočenja ubrzava zamajac do 60.000 obrtaja u minutu, a kada automobil ponovo počne da se kreće rotacija zamajca se prenosi na zadnju osovinu preko posebno konstruisanog prenosa.

Motor s unutrašnjim sagorevanjem, koji pokreće prednje točkove, automatski se gasi prilikom kočenja, a energija iz zamajca se koristi za ponovno ubrzanje vozila ili za pokretanje vozila konstantnom brzinom na otvorenom putu.
Volvo je još ranije saopštio da je ova tehnologija u stanju da smanji potrošnju goriva i do 25 odsto.

Testni automobil, Volvo S60, pogonjen je petocilindričnim T5 turbo-benzincem koji proizvodi 257 ks (189 kW). Uz pomoć sistema KERS sa zamajcem, pogonski sistem može raspolagati sa dodatnih 80 ks (59 kW), što se direktno odražava na performanse, odnosno ubrzanje vozila.

"Zahvaljujući dodatnoj snazi i obrtnom momentu, vremenski period potreban da automobil ubraza 0-100 km/h skraćuje se za oko 1,5 s", tvrdi Derek Crabb, potpredsednik odeljenja za razvoj pogonskih sistema pri Volvo Car grupaciji.

"Mi smo prvi proizvođač automobila kod koga se energija zamajca šalje na zadnju osovinu, dok je glavni pogon na prednjim točkovima", dodaje on.

S obzirom da se energija iz zamajca prenosi na zadnju osovinu, dok konvencionalni motor pokreće prednje točkove, automobil će u momentima kada se sistem aktivira imati pogon na sva 4 točka, što će poboljšati prijanjanje i stabilnost prilikom ubrzanja.
Crabb je izjavio da su najnoviji proračuni pokazali da bi zahvaljujući sistemu sa zamajcem automobil mogao da ima isključen glavni motor polovinu vremena tokom vožnje.

S obzirom na to da se zamajac aktivira kočenjem i da je količina uskladištene energije limitirana, tehnologija je najefikasnija prilikom vožnje sa stalnim kočenjima i kretanjima. Drugim rečima, najveće uštede mogu se ostvariti u gradskoj vožnji ili aktivnoj vožnji po krivinama sa mnogo kočenja.

"Sledeći korak u fazi ispitivanja sistema KERS sa zamajcem uključiće i procenu na koji način bi on mogao da se iskoristi u budućim produkcijskim Volvo modelima", kaže Derek Crabb.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: