20 godina Bosch sistema za pomoć pri parkiranju

Kompanija Bosch razvija sisteme pomoći pri parkiranju već više od dve decenije. Prvi plod saradnje ove kompanije sa proizvođačima automobila realizovan je 1993. kada je Ford ponudio kupcima kao opciju sistem za parkiranje na modelu Scorpio.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2013.

10:55

Default images

Za mnoge vozače parkiranje može biti veoma stresno. U vreme kada je sve manje slobodnog prostora za parkiranje, a automobili sve širi, ovu operaciju čine sve težom i užurbani saobraćajni uslovi.

Parkiranje i manevrisanje predstavljaju potencijalni rizik jer mogu da dovedu i do saobraćajne nezgode. Analiza saobraćajnih nesreća, koju je uradio nemački Institut za tehniku, pokazuje da u toj zemlji otprilike polovina svih saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom nastaje kao posledica sudara pri parkiranju.

U ovakvim slučajevima mogu da pomognu sistemi za pomoć pri parkiranju. Oni vozačima obezbeđuju bezbednije i komfornije parkiranje i manevrisanje.
Bosch je počeo da razvija ultrazvučne senzore za praćenje parking prostora ispred i iza vozila 1989. godine, a 1994. Mercedes instalira drugu generaciju ovog uređaja u svoju S klasu. Prva američka auto-kompanija koja koristi ovu tehnologiju je General Motors koji parking senzore uvodi u svoje modele 1997. godine.

Sistem funkcioniše tako što senzori koji su integrisani u branik vozila prate područje neposredno ispred i iza vozila i na vreme prepoznaju prepreke. Slično slepim miševima, ovi senzori šalju ultrazvučni signal i primaju njihov eho. Na osnovu vremenske razlike između ova dva signala, sistem izračunava udaljenost između vozila i prepreke, koja može biti i do 2,5 metara.

U zavisnosti od tipa automobila i sistema, vozač dobija zvučno upozorenje o toj udaljenosti ili vizuelni signal u kombinaciji sa zvukom. U akustičnoj verziji udaljenost do prepreke signalizira progresivni ton upozorenja koji postaje sve učestaliji dok na kraju ne postane neprekidan. Optičko-akustični sistemi prvo preko LED indikatora ili grafike na ekranu prikazuju približavanje prepreci, a kada joj se automobil previše približi (otprilike oko 30 cm ili manje) dodatno se aktivira akustično upozorenje.

Na ovaj način, čak i najmanja parking mesta više ne predstavljaju problem čak i za one manje vešte parkiranju, a u većini slučajeva, ovaj sistem je isplativ već nakon prvog izbegnutog sudara.
Kod mnogih savremenih vozila vozač ima ograničen pogled na neposrednu okolinu. Sve manji bočni i zadnji prozori, kao i aerodinamični oblik vozila, čine sigurno i precizno manevrisanje gotovo nemogućim.

Još jedan uređaj koji pomaže vozačima pri parkiranju, ali i prilikom vožnje unazad kada je automobil nepregledan jeste kamera za kretanje u rikverc. Ono što sama kamera ne može da učini je da prikaže područje oko uglova vozila ili da dostavi precizne informacije o udaljenosti. Iz tog razloga, najbolje je kombinovati tehnologiju kamera sa ultrazvučnim senzorima.

Ove tehnologije savršeno dopunjuju jedna drugu: na primer, rastojanja izmerena ultrazvučnim senzorima su na slici snimljenoj kamerom prikazana kao obojene crte. To znači da su sve relevantne informacije vozaču dostupne na jednom mestu.
Bosch je u međuvremenu nastavio rad na novim tehnologijama za pomoć pri parkiranju, pa je 2006. razvijen sistem za asistenciju pri parkiranju koji prvi na svetu meri dužinu parking mesta. Ovaj sistem je debitovao u modelu Citroen C4 Picasso. Nakon toga, 2008. godine, predstavljen je prvi poluautomatski pomoćnik za parkiranje vozila sa električnim upravljačem u Mercedesu A i B klase.

Paleta ultrazvučnih proizvoda za pomoć pri manevrisanju proširena je 2010. kada se pojavio "asistent sa bočnim pogledom" koji je zasnovan na ultrazvuku, a prepoznaje mrtvi ugao.

Drugu generaciju "asistenta za parkiranje" Bosch pokreće 2011. godine. S jedne strane on nudi poboljšano paralelno parkiranje, a pored toga novi asistent prilikom isparkiravanja na parking mestu manevriše vozilom nazad i napred, dok ga ne dovede u položaj iz kog je moguće sigurno jednopotezno isparkiravanje. U ponudi je takođe i novi asistent za parkiranje pod pravim uglom koji usmerava automobil na parking mesta pod pravim uglom u odnosu na pravac kretanja.

Planovi za budućnost kompanije uključuju i Bosch automatski asistent za parkiranje koji će se pojaviti na tržištu 2015. godine. Ovaj sistem obezbeđuje potpuno automatsko parkiranje i isparkiravanje sa odabranog parking mesta. Pri tome, vozač odlučuje da li želi da ostane u kolima ili da izađe pre postupka parkiranja.

Čak i parking mesta, toliko uska da vrata automobila jedva mogu da se otvore, više neće biti prepreka. U tom slučaju, vozači će napustiti auto ispred odabranog parking mesta i daljinskim putem manevrisati parkiranje, na primer pritiskom na dugme na ključu automobila ili preko smartphone uređaja.

Vozilo se zatim samo parkira ili isparkira, bez potrebe da bilo ko bude za volanom. Ako želi da prekine manevar, vozač jednostavno sklanja prst sa dugmeta.

Pogledajte demonstraciju jednog takvog sistema za potpuno automatsko parkiranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: