Niže cene goriva u Srbiji

Naftna industrija Srbije snizila je od petka 21. septembra cene goriva na svojim stanicama. Cena bezolovnog benzina BMB 95 sada iznosi 159,90 dinara, a cena evro dizela 158,40 dinara.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 21.09.2012.

10:15

Default images

Vozače u Srbiji, koji nisu navikli na sniženja cene goriva, svakako će obradovati ova vest, kao i najava da će u subotu 22. septembra doći do još jednog pojeftinjenja.

Na sniženje cena derivata, kako je navedeno u saopštenju NIS-a, uticala su kretanja na svetskog berzi nafte i naftnih derivata, kao i jačanje kursa dinara. U Udruženju benzinskih stanica Srbije kažu da će se ovo pojeftinjenje odraziti i na cene goriva kod drugih naftnih kompanija koji se snabdevaju derivatima kod NIS-a.

Vlasnici motornih vozila sada će, na primer, na NIS-ovim pumpama u Beogradu (osim na Dejtonu i stanicama u Žarkovu, gde je benzin nešto skuplji) za 1.000 dinara moći da sipaju 6,25 litara bezolovnog BMB 95 benzina. Nekima od njih, koji imaju automobile sa veoma niskom potrošnjom to bi moglo da bude dovoljno da pređu do 100 km u gradskoj vožnji.

Ako bi pak poželeli da napune rezervoar od, recimo, 50 litara, za to sada treba da izdvoje gotovo 8.000 dinara.

Što se tiče vozača koji koriste automobile sa dizel motorima, oni će za 1.000 dinara moći da natoče neznatno više goriva, odnosno 6,3 litra. S obzirom da ova vrsta vozila generalno ima nižu potrošnju, većina njih će moći da se vozi sledećih 100 km po gradu, pre nego što opet budu morali da dopune rezervoar.

U slučaju da vozite dizelaša, ako želite da budete spokojni pre nego što krenete na duži put, za pun rezervoar goriva kapaciteta 50 litara, moraćete da izdvojite oko 7.900.

Pored pojeftinjenja goriva, svako od nas može dodatno da uštedi na troškovima ako malo više povede računa o stilu svoje vožnje. Uz umereniju vožnju, manje jurnjave od semafora do semafora u gradu i prebacivanje menjača u viši stepen prenosa pri optimalnom broju obrtaja, može se sniziti potrošnja goriva i uštedeti neki dinar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: