Stigao je: Golf 7

Golf sedme generacije imao je svetsku premijeru u utorak 4. septembra na svečanosti u Nacionalnoj galeriji moderne umetnosti u Berlinu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.09.2012.

09:05

Default images

Premijera svakog novog Golfa važan je događaj u automobilskom svetu, s obzirom da je reč o vodećem automobilu u svojoj klasi, ali i jednom od najprodavanijih modela u svetu.

Prethodna generacija Golfa najprodavaniji je automobil u Evropi u 2011. godini, sa gotovo pola miliona prodatih jedinica, a za 36 godina, kroz dosadašnjih šest generacija, put do svojih vlasnika našlo je više od 29 miliona Golfova.

Odnos prema ovom modelu kod ljubitelja automobila u Srbiji je poseban. Kreće se od preuveličanog obožavanja, pa do iracionalnog nipodaštavanja.

I dok se na našim putevima u najvećem broju još uvek voze ili “kotrljaju” Golfovi 2, 3. ili 4. generacije, svet je pozdravio dolazak sedmog po redu izdanja začetnika “golf klase”.
Izvršni direktor VW grupacije, Martin Vinterkorn, predstavio je novi Golf na sveèanosti u Berlinu
Kada pogledaju prve fotografije Golfa VII, i njegovi ljubitelji, ali i dežurni kritičari, pronaći će adute kojima će potkrepiti svoje teze o ovom automobilu.

Da, novi Golf i dalje odiše konzervativnim dizajnom i da, on se iz daljine svakako može zabunom pobrkati sa prethodnom generacijom.

Ali, ovde je ipak reč o novom automobilu, možda ne toliko po svojoj spoljašnjosti, koliko po onome što se nalazi ispod karoserije.

Dizajn novog Golfa u priličnoj meri zasnovan je na njegovoj prethodnoj generaciji. Generalno gledajući, zaobljene linije sa Golfa VI, na sedmici su postale “oštrije”, odnosno četvrtaste.
To se najpre uočava na prednjem delu automobila, farovima, haubi i krillima. Slično je i sa zadnjim branikom i stop svetlima.

Novi su i neki naizgled neprimetni detalji, poput odvojenog trouglastog komada stakla na prozoru prednjih vrata, koji se nalazi tamo gde se na automobilima starijih generacija nalazilo leptir staklo.

Pogledajte detalje eksterijera novog Golfa:

U svakom slučaju, neke elemente dizajna Golfa VII tek ćemo otkrivati u danima i sedmicama koje dolaze.
Golf VII porastao je u dužinu za 56, a u širinu za 13 mm, dok je sada niži za 28 mm. Prevedeno u dimenzije, automobil je dugačak 4.255 mm, širok 1.799 mm, a visok 1.452 mm.

Produženo je i međuosovinsko rastojanje, koje iznosi 2.637 mm, za šta je zaslužna potpuno nova MQB (Modularer Querbaukasten) platforma, na kojoj su već konstruisane nove generacije Audija A3 i Seata Leon.

Veća je i zapremina prtljažnika, i to za 30 litara, tako da Golf VII raspolaže sa 380 litara korisnog prostora u gepeku.
Značajne promene učinjene su u kabini novog Golfa, koji je kupcima dostupan u tri novoa opreme.

Pogledaljte detalje unutrašnjosti kabine Golfa VII:

Već u osnovnom Trendline paketu kao standard dobija se klima uređaj, elektropodizači prozora i ukrasni metalik detalji.

U srednjem paketu Comfortline, recimo, dostupan je novi multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir, kožom obloženi upravljač, sistem za detekciju umora kod vozača, parking senzori, 16 inčne alu felne...

Najviši Highline paket, standardno donosi luksuzne dodatke i vrhunsku opremu, a da pomenemo samo ukrasne detalje od hroma, ksenonske farove, 17 inčne alu felne, i kvalitetne Alcantara materijale u enterijeru.
Novi Golf ima i neke napredne sigurnosne sisteme, pa tako kao standard i sistem automatskog kočenja nakon sudara, koji sprečava dalje kretanje i eventualne sekundarne udare automobila, nakon inicijalnnog sudara.

Volkswagen je za novi Golf pripremio paletu unapređenih benzinskih i dizel pogonskih agregata.

Svi motori standardno su opremljeni stop/start uređajem i sistemom za regeneraciju energije kočenja.
U početku, dostupna su dva benzinska i dva dizel motora. Osnovni 1.2 litarski TSI razvija 85 ks uz prosečnu fabrički deklarisanu potrošnju od 4,9 l/100 km.

Snažniji 1.4 litarski TSI ima čak 140 ks, ali i mogućnost deaktivacije dva cilindra, kada ne postoji potreba za njihovim angažovanjem. Volkswagen kaže da će novi Golf opremljen ovim agregatom trošiti svega 4,8 l/100 km.

Slabija dizel verzija imaće ispod haube 1.6 litarski TDI sa 105 ks i prosečnom potrošnjom koja iznosi 3,8 litara goriva na 100 pređenih kilometara. Uz to, ovaj model ima deklarisanu CO2 emisiju od 99 g/km.

Jači dizelaš opremljen je 2.0 litarskim TDI motorom sa 150 ks. Ova verzija prema podacima iz volkswagena trošiće 4,1 l/100 km.
Sedam generacija Volkswagena Golf
Pored ove četiri verzije, novi Golf će u ponudi imati i BlueMotion model čija će emisija ugljen-dioksida iznositi svega 85 g/100 km, a prosečna potrošnja 3,2 l/100 km.

Prvo predstavljanje Golfa VII na nekoj sajamskoj manifestaciji dogodiće se već krajem septembra kada će sa ovim automobilom moći da se upoznaju posetioci auto-salona u Parizu.

Prema ranijim najavama, novi Golf naći će se u prodajnim salonima u novembru 2012, a početna cena u Nemačkoj iznosiće 16.975 evra.

Pogledajte galeriju fotografija Golfa VII.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: