Kako izbeći gužvu na granici?

Tokom proteklog vikenda na pojedinim graničnim prelazima čekalo se i po tri sata. S obzirom na predstojeći završetak letnje sezone i povratak većeg broja turista sa godišnjih odmora možemo očekivati povremene gužve sve do kraja avgusta.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.08.2012.

11:00

Default images

U ponedeljak u prepodnevnim satima nije bilo većih gužvi na graničnim prelazima. Na prelazak se čekalo do 30 minuta, a nešto duže zadržavanje bilo je na graničnom prelazu Preševo, gde su se vozila na izlasku iz Srbije zadržavala oko jedan sat.

U subotu se na ulazak u našu zemlju kod Horgoša čekalo i do tri sata, dok su se vozila koja su se iz Srbije uputila prema Mađarskoj na ovom graničnom prelazu zadržavala do 90 minuta. Slične gužve mogu se očekivati i tokom sledećeg vikenda, 25-26. avgusta, kada se očekuje povratak sa letovanja većeg broja turista iz Srbije, kao i onih u tranzitu.

Kako bi se dobro raspoloženje i zadovoljstvo zbog boravka na odmoru održalo i tokom povratka kući, potrebno je izvršiti pripreme za put. Pre svega, najbolje je da uz pomoć nekog od sajtova koji pomažu pri izboru itinerera isplanirate adekvatnu putanju kojom ćete se kretati na povratku kući.

Ovde treba obratiti pažnju na to da najkraći put ne znači uvek i najbrže i najmanje stresno putovanje. Koliko i kako ćete putovati, osim dužine u kilometrima, zavisi i od kategorije i kvaliteta puta, da li ima predviđenih radova i usporenja saobraćaja, kao i koliko ćete čekati na graničnom prelazu.

Ako je to moguće, za prelazak preko granice važno je izabrati radni dan i popodnevne sate, kada je na graničnim prelazima i inače manja gužva.

Podatke o kategoriji puta i eventualnim radovima možete naći na specijalizovanim sajtovima za planiranje vašeg puta, dok informacije o aktuelnim zadržavanjima na graničnim prelazima možete dobiti ako se obratite Auto-moto savezu Srbije (AMSS).

U slučaju da se na glavnim i najprometnijim graničnim prelazima dugo čeka, može se koristiti i neki od alternativnih prelaza u okolini. S obzirom da se tokom letnje sezone situacija može promeniti iz časa u čas, savet vozačima koji se vraćaju u Srbiju je da se putem SMS-a kod svojih rođaka i prijatelja u zemlji (koji mogu da pozovu AMSS na broj 987) na vreme raspitaju o trenutnom stanju na graničnom prelazu kom se približavaju, kako bi se po potrebi preusmerili na alternativni granični prelaz.

Ovo važi samo u slučaju da su zadržavanja na granici preduga, kao što je to bilo slučaj proteklog vikenda, kada se recimo na Horgošu na ulazak u Srbiju čekalo tri sata. Sa druge strane, alternativne prelaze, poput Kelebije, ne isplati se koristiti ako su zadržavanja na Horgošu oko pola sata.

U AMSS-u su nam rekli da je, pored Kelebije, alternativni prelaz Horgošu i Bački Breg, dok su granični prelazi Đala i Bajmok namenjeni samo našim i mađarskim građanim, a njihovo radno vreme tokom leta je od 8 do 18 časova.

Alternativa graničnom prelazu Batrovci sa Hrvatskom je prelaz Šid-Tovarnik, dok je alternativa graničnom prelazu kod Preševa, sa Makedonijom, prelaz Prohor Pčinjski.

Za sve koji se vraćaju iz Crne Gore, pored graničnog prelaza Brodarevo, aktuelan je i prelaz Jabuka, između Pljevalja i Prijepolja i Mehov krš, prema Novom Pazaru. Iz Crne Gore moguće je putovati i preko susedne Bosne i Hercegovine, kada se za ulazak u našu zemlju koristi granični prelaz Kotroman, iz smera Višegrada.

Iz Grčke povratak je moguć i preko Bugarske, odnosno graničnog prelaza Gradina, kod Dimitrovgrada.

Svi navedeni granični prelazi rade 24 sata, osim prelaza Đala i Bajmok.

Pozivamo vas da iznesete vaša iskustva sa prelaskom grance u komentarima.

Vaše putovanje možete isplanirati pomoću sajtova Via Michelin i Google Maps.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: