Kako smanjiti gužve u Topčideru?

Otvaranjem Mosta na Adi, skraćen je put vozačima koji iz južnih delova grada prelaze na novobeogradsku stranu. Međutim, na tom putu, čeka ih saobraćajno “usko grlo” - raskrsnica kod Miloševog konaka, na kojoj u jutarnjim časovima dolazi do stvaranja gužvi.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.01.2012.

09:12

Default images

Ako se rano ujutru uputite iz smera Rakovice i Košutnjaka Ulicom patrijarha Pavla (nekada patrijarha Dimitrija) prema Mostu na Adi, naići ćete na kolonu vozila koja se proteže od benzinske pumpe kod skretanja za Košutnjak, pa do Miloševog konaka.

U situaciji kada većina vozača žuri na posao, oni nestrpljiviji u koloni okreću polukružno i pronalaze alternativne pravce, čak i kroz Topčiderski park, kako bi izbegli gužvu i što pre se uključili u Bulevar vojvode Mišića i dalje prema Mostu na Adi.

Za vozače koji dolaze iz Rakovice, Miljakovca i obližnjih delova grada, najkraći put do mosta i Novog Beograda vodi upravo Ulicom patrijarha Pavla, tako da je korist koju su dobili puštanjem novog mosta u saobraćaj poništena čekanjem u koloni.

Do mosta je moguće doći i preko Banovog brda, odnosno Paštrovićeve i petlje Hipodrom, a od marta 2012, kako je najavljeno, to će biti moguće i novim vijaduktom iz Požeške.

Ipak, razna obilaženja i vijuganja, kako bi se izbegla gužva kod Miloševog konaka, dovode do dodatnog gubitka goriva i vremena.
Gužva i na drugom prilazu raskrsnici - iz smera Teodora Drajzera
Istraživali smo kakve mere se mogu preduzeti u okviru postojeće saobraćajne infrastrukture, kako bi se zastoji i čekanja u koloni smanjili.

U razgovoru sa Zamenikom gradskog sekretara za saobraćaj, Brankom Smiljanićem, saznali smo da su u ovom sekretarijatu uočili problem kod Miloševog konaka i da rade na njegovom otklanjanju.

“Sekretarijat za saobraćaj preduzeće određene mere, kako bi se povećala protočnost, ali i bezbednost u saobraćaju, na raskrsnici kod Miloševog konaka”, rekao je Smiljanić.

Jedna od mera biće reprogramiranje semoforskog uređaja, tako da se omogući njegovo adaptibilno upravljanje, što prosto znači – duže zeleno svetlo za određene pravce na raskrsnici, na kojima dolazi do zastoja.

Za to je potrebno da se u kolovoz ugrade takozvane detektorske petlje, što će biti urađeno u narednih nekoliko dana, objašnjava Smiljanić.

On dodaje da će se, kao jedna od mera, produžiti treća traka u Bulevaru vojvode Mišića, u blizini semofora na raskrsnici kod Miloševog konaka.
Takođe, biće jasno označena saobraćajnica koja vodi od česme u Bulevaru vojvode Putnika ka Mostu na Adi, kao bi se izbegao zastoj i smanjili redovi iz tog smera prema raskrsnici kod Konaka.

Smiljanić kaže da su u planu i još neke mere, kao što je proširenje pojedinih ulica koje vode ka raskrsnici kod Miloševog konaka, ali da su one uslovljene nizom drugih mera, za čije rešavanje je potrebno određeno vreme (imovinsko-pravni odnosi u vezi sa zemljištem i dr.).

Sekretarijat za saobraćaj će do konačnog završetka petlji “Hipodrom” i “Radnička” i prilaznih saobraćajnica mostu, uključujući i Ulicu patrijarha Pavla, pratiti stanje u ovoj zoni i preduzeti sve neophodne, a moguće, tehničko-regultivne mere, zaključio je Smiljanić.

Što se tiče dugoročnih rešenja koja bi donela rasterećenje i bolju protičnost u saobraćaju, ona su vezana za planove izgradnje magistralnog poluprstena kroz Beograd i obuhvataju izgradnju tunela kroz Senjak, od Autokomande ka Hipodromu, kao i denivelaciju ulica patrijarha Pavla i vojvode Mišića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: