Peugeot HX1 hybrid u Frankfurtu

Na ovogodišnjem auto-salonu u Frankfurtu Peugeot je predstavio HX 1, koncept automobila koji bi trebalo da nasledi staru 607-icu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 31.08.2011.

09:15

Default images

Kao što možete da vidite na fotografijama, u pitanju je vozilo iz visoke klase, izrazito futurističkog dizajna.

Koncept HX1 hybrid je automobil koji će poslužiti Peugeotu da predstavi platformu za nove ideje u okviru projekta „Metarmofoza“.

Ovim projektom, u Peugeotu žele da pokažu u kom smeru se kreću njihova razmišljanja kada je u pitanju dizajn budućih modela koji bi zamenili postojeće.
Za razliku od većine automobila iz ove klase, HX 1 u osnovi je sportski karavan. Njegova elegantna, izdužena silueta, nadovezuje se na SR1 koncept iz 2010. godine. Sličnost ova dva prototipa očigledna je kod prednjeg dela vozila – svetlosnih grupa i maske hladnjaka.

Na HX 1 vrata se otvaraju klizeći na gore, a kada se sva istovremeno otvore, otkrivaju da nedostaje B stub, čime se dobija dodatni prostor pri ulasku i izlasku putnika.
Karakteristika ovog koncepta jeste kratka hauba koja napred prelazi u vertikalno zasečen nos, dok se pozadi nastavlja na dugačko i veoma zakošeno vetrobransko staklo.

Na HX 1 montirane su posebne 7-krake felne koje menjaju oblik pri većim brzinama kako bi se povećala aerodinamička efikasnost. Takođe, pri brzini od 100 km/h zadnji spojler se izvlači čime se poboljšava stabilnost u vožnji.
Sa dužinom od 4.953 mm, širinom od 1.988 mm i visinom od 1.374 mm, HX 1 je 14,5 cm duži, 4,5 cm širi i čak 8 cm niži od trenutno najvećeg Peugeota 508 SW.

Karakteristika ovog koncepta jeste kratka hauba koja napred prelazi u vertikalno zasečen nos, dok se pozadi nastavlja na dugačko i veoma zakošeno vetrobransko staklo.

Na HX 1 montirane su posebne 7-krake felne koje menjaju oblik pri većim brzinama kako bi se povećala aerodinamička efikasnost. Takođe, pri brzini od 100 km/h zadnji spojler se izvlači čime se poboljšava stabilnost u vožnji.
Novi Peugeotov koncept ima šest zasebnih sedišta, smeštenih u formaciji u od tri reda sa po dva sedišta. Postoji opcija da se srednji red sedišta sklopi i smesti u naslone prednjih, čime se HX 1 pretvara u automobil nalik limuzini sa velikim prostorom za putnike pozadi.

U toj varijanti, putnicima na zadnjim sedištima na raspolaganju su minibar i aparat za kafu koji se nalaze u centralnoj konzoli.
HX 1 je opremljen Peugeotovim dizel-električnim Hybrid 4 sistemom koji se već ugrađuje u 3008- cu, a namenjen je i budućem modelu 508 RXH. Ovaj hibrid se sastoji od 2,2-litarskog dizelaša sa 4 cilindra i 204 KS koji snagu prenosi na prednju osovinu pomoću 6-stepenog automatskog menjača i električnog agregata koji razvija 95 KS.

Elektromotor napajaju plug-in litijum-jonske baterije koje pokreću zadnje točkove, čime se zajedno sa dizel motorom postiže 4x4 pogon. Maksimalna kombinovana snaga oba motora dostiže 295 KS a potrošnja iznosi 3,2 litra dizela na 100 km.

Pri malim brzinama, HX 1 je moguće voziti samo na struju, a u Peugeotu tvrde da je u tom slučaju autonomija kretanja oko 30 km.

Pratite naš specijal Sajam automobila u Frankfurtu 2011

Više fotografija sa Sajma pogledajte u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: