12 uplatnica za registraciju vozila

Beograd - Redovi, brdo papira i teška nervoza sa obe strane šaltera slika je koja je se često viđa prilikom susreta sa administrativnim začkoljicama.

Automobili

Izvor: 24 sata

Utorak, 16.08.2011.

09:00

Default images

Da bi bilo šta „završili” obično se plaća taksa, a gde je taksa tu je i uplatnica.

Najviše uplatnica treba popuniti za registraciju automobila, čak 12, dok taksisti za registraciju svog vozila treba da popune čak 14 uplatnica.

Za vađenje nove vozačke dozvole treba ispisati tri, prilikom apliciranja za ličnu kartu dve, a za pasoš i promenu prebivališta po jednu uplatnicu.

Vasilije Babić iz agencije koja posreduje prilikom registracije vozila kaže da zbog teške „borbe” sa administracijom, građani sve češće prepuštaju posao agencijama.

"Neizvodljivo je da jedno nepućeno lice upamti sve brojeve računa i svrhe uplata za registraciju vozila, jer je potrebno popuniti brdo uplatnica i čekati sate i sate u redu, tako da je mnogo lakše unajmiti agenciju i dobiti novu tablicu u ruke", kaže Babić.

On kaže da je i prilikom registracije bagera i drugih specijalnih vozila i statičnih mašina potrebno ispisati deset uplatnica, pa i mnoge građevinske firme vrše registraciju takođe preko agencija.

Ista borba sa administracijom vodi se i prilikom kupovine stana.

"Kod kupovine stana potrebno je 'metar i po' dokumentacije. Ukoliko stan ima više naslednika za sve se pojedninačno popunjava po uplatnica, pa smo imali situaciju da je 14 naslednika prodavalo jedan stan, za svakog ponaosob smo popunjavali po uplatnicu", kaže Milun Nešković iz agencije za nekretnine.

Zoran Nikolić, potpredesednik Nacionalne organizacije potrošača kaže je veliki problem to što čitav birokratski aparat nije menjan decenijama i da umesto da služi građanima, on oduzima vreme koje građani moraju da potroše kako bi servisirali svoje obaveze.

"Zvaničnici kod nas čak i ne razmišljaju o tome da uvedu onlajn plaćanje preko interneta, kao što je to slučaj u svetu gde postoji sistem centralizovanih naplata i gde građani ne moraju da napuštaju svoj dom kako bi izvršili uplatu", kaže Nikolić.

Sva plaćanja za registraciju vozila

1. Polisa obaveznog osiguranja
2. Administrativna taksa
3. Fond za zaštitu životne sredine
4. Javni putevi
5. Komunalna taksa
6. Porez na upotrebu vozila
7. Za Mup Srbije - uplatnica za dozvolu
8. Za Mup Srbije - uplatnica za nalepnicu
9. Za Mup Srbije - uplatnica za tablice
10. Za Zavod za izradu - uplatnica za dozvolu
11. Za Zavod za izradu - uplatnica za nalepnicu
12. Za Zavod za izradu - uplatnica za tablice

Registracija vozila bez agencija

Od vozača šest milijardi dinara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: