Ko će da parkira a ko će da vozi?

Dragi vozači, moraćemo da uložimo ozbiljan novac i trud ako želimo da nastavimo da vozimo.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 14.09.2010.

15:13

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić

Najnoviji pravilnik o tehničkim uslovima za vozila (skratio sam mu ime) propisuje nam veliki broj zadataka koje moramo obaviti u prilično kratkom roku.

Od 1. novembra 2010. godine svi ćemo morati da montiramo zimske gume što znači da ove godine barem nećemo morati da situaciju podižemo na hamletovski nivo (kupiti ili ne kupiti zimske gume?).

Koliko će nas to lupiti po novčaniku? Pozvao sam kompaniju „Beoguma“ i oni do kraja septembra imaju akciju na kojoj možete uštedeti do 30% prilikom kupovine. Po završetku akcije usledeće poskupljenje guma za oko 10%.

Ukoliko vozite automobil poput FIATa Punto čije su gume dimenzija 165/14“ za komplet će vam biti potrebno oko 16 500 dinara sa sve montažom i balansiranjem. Reč je o Tigrovim zimskim gumama za koje mislim da su sasvim OK. I ja sam planirao da ih kupim prošle godine ali ih nigde nije bilo. Ukoliko za svoj auto „Punto klase“ želite malo bolje gume, možete kupiti Kleber za 21 000 dinara ili Michelin za 28 000 dinara.

Za veći automobil, poput Renaulta Megane ili Golfa (195/65/15) potrebno je izdvojiti 21 000 dinara (Tigar) ili 28 000 dinara (Michelin). Vi se nemojte zadržavati na ovim informacijama već sedite za Google pa onda telefon u šake.

Još uvek nemam 100% preciznu informaciju o tome da li su All Season gume prihvatljive saobraćajnoj patroli koja vas bude kontrolisala na ulici. Sigurno je da su gume sa utisnutom pahuljom na svom bočnom zidu ono što vam je potrebno za zimu. M+S simbol pored pahulje označava da su te gume pogodne i za sneg i za blato.

Šta je bolje?

Da štedite novac pa da pred 1. novembar obavljate kupovinu ili da peglate kreditnu čim pre? Ako pretpostavimo da će većina vozača čekati poslednji trenutak za zamenu guma, da li neko može da zamisli kako će to da izgleda? Razlozi za odlaganje kupovine ravnopravno mogu biti lenjost i finansijski status.

Prvo, kako će se prodavci guma organizovati? Prošle jeseni bila je nestašica zimskih guma a tada ovakva uredba nije bila na snazi. Da li su vulkanizeri juče počeli da zovu svoje imućne poznanike ili bankare za novčane pozajmice kojima će napuniti svoje magacine ili su ipak odlučili da se finansiraju od novca koji zarade na nama. Nadam se da nije ova druga varijanta.

Čisto da znate, veliki broj kompanija koji ima svoj park službenih automobila imaju i procedure koje nalažu montiranje adekvatnih guma za svaku sezonu. Kompanije imaju ugovore sa vulkanizerima čije kapacitete u tom periodu prilično popunjavaju. Beoguma će svoje radno vreme produžiti do 22h radnim danima kako bi pokušala da izađe u susret potrebama građana.

Ukoliko ste se preračunali prilikom kupovine vašeg auta pa sada su vam gume originalnih dimenzija skupe, razmislite o downsize strategiji odnosno kupovini polovnih, za jednu dimenziju manjih, felni na koje ćete montirati za jednu domenziju manje gume ali sa fokusom na to da obim montiranog točka ostane isti kao sa originalima. Zatamnjena stakla su sledeća tema. Pravilnik kaže da je zabranjeno zatamnjivati stakla napred. Kada su u pitanju bočni prozori moguće je zatamniti ih do 25 odsto u liniji vozača, a u liniji zadnjih sedišta mogu se zatamniti i više od 25 odsto, što će biti kontrolisano na tehničkom pregledu. Ukoliko imate automobil na kojem su fabrički zatamnjena stakla a kose se sa ovim pravilnikom, morate ih zameniti. Nije moguće “odtamniti ih”. Ukoliko ste montirali folije na stakla, u Glass servisu ih možete skinuti za 500 dinara po staklu.

Sada, jako me zanima kako će igledati scena pored valjaka u hali za tehničke preglede u kojoj službenik gleda komplet zatamnjeni Audi A6, gleda vlasnika i smišlja način na koji će mu saopštiti da ne može da prođe tehnički. “Brate, znaš, ne smem ovako da te pustim… Zatvoriće nam firmu inspekcija…” Ne znam kako će ova stavka biti sprovedena. Nasloni i pojasevi na zadnjim sedištima biće uslov za prvu registraciju auta od 1. marta 2012. godine. Ako imate auto sa pojasevima a nemate naslone za glavu ili obrnuto, set morate kompletirati. Naš FIAT Punto Classic sada ima naslone na zadnjim sedištima samo uz najskuplji paket opreme EMOTION što će do 2012. godine morati da se promeni. Nadam se da će do tada biti poznat i novi model. Paket za prvu pomoć koji imate u gepeku više neće važiti. Iako ste pre nekoliko meseci kupili novi, i mislite da možete da dodate elemente koje propisuje nova uredba, ne vredi. Paket je standardizovan, mora se kupiti zapakovan i niko ga ne sme otvarati niti dodavati bilo šta u njega.

Svako dete u autu mora sedeti u svom dečjem sedištu tokom vožnje. Ako planirate prevoz više od tri deteta moraćete ili da kupite auto koji ima tri reda sedišta ili da pravite nekoliko tura. Nadam se da vam nije potreban zakon da biste kupili dečje sedište. Cene se kreću u rasponu od 3 500 dinara pa sve do 35 000 dinara.

Za koje god da se odlučite važno je da imaju standard ECE R44/04. Viša cena ne podrazumeva viši bezbednosni standard od jeftinijih već podrazumeva kvalitetnije materijale koji se recimo ne zagrevaju na suncu i sl.

Mnogi koji su naknadno ugrađivali xenonske farove takođe su u problemu jer neće moći da ih homologuju ukoliko na njima nemaju i uređaj za pranje farova. Svetlost koju emituju farovi u svakom slučaju mora biti bela, ne smeju biti razni derivati svetlo ljubičaste ili neke druge boje na Kalvinovoj skali.

Ako je vaš automobil homologiran sa katalizatorom na sistemu izduvnih gasova, ne smete ga koristiti bez ovog uređaja. Zakon je prepoznao i komplete za popravku probušene gume na automobilima pa rezervni točak nije uvek neophodan. Okupio sam samo nekoliko tema koje će vas najviše koštati.

Videćemo kako će sve ovo izgledati u praksi, da li će se svi članovi sprovoditi doslovno.

Pozivam vas da pređemo na komentare pa da tamo prodiskutujemo o tome šta je bolje – platiti i voziti ili parkirati auto dok se novi uslovi ne ispune?

Takođe, šta je trebalo učiniti drugačije? Mislim da se slažemo da su uslovi za vožnju u Srbiji očajni. Loši su putevi, vozači jako loše voze, loši su automobili...

Zašto se ponovo od vozača koji satima sede u gužvama očekuje da iz svog džepa finansiraju red i zakon jer se do sada niko nije oglasio da će da nam pomogne?

POŠALJI KOMENTAR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: