Sanacija Gazele do 12. februara

Popravke na mostu "Gazela" u Beogradu idu po planu i trebalo bi da budu završene najkasnije do 11. ili 12. februara, a za rekonstrukciju celog mosta potrebno je 58 miliona evra, rečeno je na sednici skupštinskog Odbora za saobraćaj i veze.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 02.02.2010.

16:12

Default images

Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović izjavio je da se digla nepotrebna buka oko oštećenja koja su se pojavila na mostu Gazela, u pravcu ka Novom Beogradu, ocenjujući da su ona "lokalnog karaktera i obuhvataju u održavanje mosta".

"Reč je o lokalnoj pukotini u limu na mostu i sigurno je da je zbog udarnih rupa došlo do oštećenja lokalnog kraktera. To nije ništa novo, već se dešavalo, dešava se i dešavaće se i to je ono što treba služba za održavanje da krpi", rekao je Ignjatović Tanjugu.

On je kazao da oštećeni lim može da se zavari za jedan dan i izrazio očekivanje da će uskoro biti završeni pregovori sa evropskim bankama oko kredita za rekonstrukciju Gazele.

Ignjatović je rekao da bi generalna rekonstrukcija mosta "Gazela" trebalo da počne u martu, kao što je najavljeno i da je rok od 22 meseca za završetak tog posla potpuno realan.

On je ocenio da je glavni problem u saobraćaju glavnog grada, što Beograd ima samo tri mosta, koji su stari i projektovani u vreme kada je na njima promet vozila bio 10 puta manji.

"Izgradnjom mosta na Adi, od Zemuna do Borče i putnog i železničkog mosta kod Vinče na Dunavu odnosno obilaznice za železnički saobraćaj za eksplozivne i opasne materije mislim da bi Beograd za sledećih 40 do 100 godina bio potpuno obezbeđen sa mostovima", istakao je Ignjatović.

On je naveo da CIP može da uradi glavni projekat za most preko Dunava kod Vinče za oko šest meseci i da tada počne izgradnja, ali da je otvoreno pitanje obezbeđivanja finansijskih sredstava za to.

"Neozbiljno je da Beograd sa toliko stanovnika ima samo tri mosta i to je razlog gužvi i povremenog saobraćajnog kolapsa u Beogradu", zaključio je Ignjatović.

Ekspert za mostove profesor Ljubomir Vlajić je rekao Tanjugu da su oštećenja koja su se nedavno pojavila na "Gazeli" nastala usled propadanja hidroizolacije i da su limovi, koji su tanki dvadesetak milimetara, počeli da korodiraju na šta je uticalo i veliko opterećenje mosta.

"To su lokalna oštećenja koja su se pojavljivala 2006. i 2008. godine i sada na tri mesta, a takvih mesta ima vrlo mnogo", kazao je Vlajić demantujući pojedina glasila koja su tvrdila da je "pukla kičma Gazele".

"Taman posla da je pukao sanduk mosta, kao što su neki mediji izveštavali. Da je pukao glavni nosač, ne bi bilo 'Gazele'. Pukla je na lokalnim mestima kolovozna tabla", istakao je on dodajući da ozbiljno oštećenje mosta ne bi moglo da se sanira za samo 15 dana.

Vlajić je kazao da je teretni saobraćaj za vozila nosivosti preko 3,5 tone ukinut zbog mogućnosti pojave dinamičkih udara, koji bi mogli da izazovu širenje pukotina, ali da to ne bi moglo da ugrozi bezbednost mosta, već da bi samo povećalo troškove na sanaciji i možda izazvalo neke deformacije.

Saznajte više o oštećenjima na "Gazeli"

Saznajte više o promenama u saobraćaju usled radova na "Gazeli"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: