Ekonomska kriza stigla je i kod nas

Razlika od čak 837 prodatih automobila manje u novembru u odnosu na oktobar zaista je velika kada je u pitanju naše tržište. U oktobru možda i nismo očekivali pad, ali s obzirom na nestabilan kurs dinara u odnosu na evro i finansijsku krizu koja stiže i do nas, ovakav epilog je očekivan.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.12.2008.

08:00

Default images

Zastava se i dalje drži na prvoj poziciji sa 576 prodatih vozila, što je daleko od nekadašnjeg „kluba 1000“, do kojeg će teško neko stići u dogledno vreme. Najveći dobitnik u novembru je Ford, koji je sa 9. pozicije stigao na 2., ostvarivši porast u prodaji za više od 100 procenata.

Marka „plavog ovala“ je od 150 prodatih vozila u oktobru, stigla do 357 u novembru. Jedan od većih gubitnika je Opel, koji je sa 459 prodatih modela u oktobru pao na 253. Mercedes je sa 147 pao na 72, a Chevrolet sa 149 na 79 prodatih automobila.
Po segmentima gledano, odnosi su slični, s tim što se u C segmentu prodalo 5 automobila više.

Da kriza nije pogodila one sa najdubljim džepom dokazuje podatak da je u klasi luksuznih automobila prodato gotovo dvostruko više vozila.
Prognoze za decembar nisu ni malo ružičaste, mada gotovo svi prodavci nude povoljnosti i popuste na postojeće cene u susret predstojećim novogodišnjim praznicima.

Da li će to dati konkretne rezultate, sačekaćemo da vidimo kako će stvari stajati tokom decembra.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: