BMW GINA Light Visionary koncept

Od koje marke bi se moglo očekivati stvaranje nečeg sasvim novog, a da to ne bude tek puki larpurlarizam? Naravno, reč je o BMW-u. Bavarski proizvođač otkrio je u kom smeru bi se mogla kretati njegova buduća filozofija, a svoju viziju predstavio je kroz radikalni concept pod imenom GINA Light Visionary Model. Za kratko vreme BMW-u je uspelo da privuče pažnju mnogih, a o čemu je zapravo reč?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.07.2008.

12:18

Default images

Novi koncept bazira se na GINA principu, a kako BMW objašnjava, radi se o umeću da se razmišlja na drugi način i sa drugog aspekta, kao i da se primene inovativne ideje bez ograničenja koje nosi savremeni dizajn automobila.

Prvo otelotvorenje GINA filozofije demonstrirano je kreiranjem Light Visionary Model koncepta, a ono što će ljubiteljima četvorotočkaša biti realističnije je osmocilindarski motor koji pokreće ovaj roadster. Konstrukcija šasije napravljena je od aluminijuma, zadnji deo krase dvostruki završeci izduvnih cevi, a naplaci su razmere 20 cola.
Ono što se može nazvati ”efemernim” svakako je karoserija koncepta, ako se ona uopšte može i nazvati karoserijom. Automobil je presvučen fleksibilnim materijalom iz četiri dela koji se može istezati i skupljati zahvaljujući brojnim podstrukturama, koje se mogu kretati putem električnih i elektrohidrauličnih kontrolnih sistema.

”Kožu” koncepta čine četiri glavna dela. Najveća komponenta počinje na frontalnom delu vozila i širi se sve do početka vetrobrana, zatim nastavlja dole preko vrata, završavajući se na zadnjoj ivici.
Sledeća dva dela počinju na prednjim donjim panelima, i protežu se preko zadnjih lukova do zadnjeg dela. Poslednji deo ”mozaika” čini srednji deo pozadine. Kada se ”makazasta” vrata koncepta otvore, ”koža” se vidljivo nabora u jasno definisanoj formi, i vraća se u svoje savršeno ”glatko” stanje kada se vrata zatvore.

Tkanina koja prekriva telo koncepta bazirana je na nepromočivom mrežnom tkanju otpornom na ekstremne temperature, i podržana je fleksibilnim metalom koji je u vidu žičane strukture da bi se zadržala zategnutost i glatkoća. Oko nekoliko zona gde su naglašene zakrivljenosti površine, dodata su karbonska ”rebra” da bi se dobilo na boljoj fleksibilnosti uz zadržavanje oblih formi.
Light Visionary Model je šokantan, ne samo zbog svoje ”kože” u vidu tkanine, već i zbog forme koju prati funkcionalnost. Fleksibilna površina omogućava sakrivanje prednje svetlosne grupe, odnosno njeno otkrivanje kada je to potrebno.

Bočni markeri koji signaliziraju promenu vozne trake nisu vidljivi spolja, sve dok nisu aktivirani za upotrebu. Njihova svetlost sija kroz poluprovidan zastor. Tok vazduha oko automobila može biti regulisan tako što se ”koža” zatvara, otvara ili isteže po potrebi. Donji prednji panel može biti podešavan u cilju ostvarivanja bolje aerodinamike. S obzirom da je zadnji deo pokriven jednim komadom tkanine, spojler može biti kompletno sakriven kada nije u upotrebi.
A šta na sve ovo kaže kontroverzni Chris Bangle, šef dizajna BMW Grupe? On je izjavio da će lični zahtevi kupaca proširiti kontekst u kome se trenutno nalazi BMW-ova gama i promeniti suštinu vrednosti koje definišu aktuelnu proizvodnju. Iz tog razloga bavarska je marka fokusirana na osvajanje novih teritorija i pronalaženja inovativnih dizajnerskih rešenja.

Sam pogled na GINA Light Visionary Model dovoljan je da se uvidi da je BMW u prvim redovima kada je reč o ingenioznom automobilskom dizajnu.

Piše: Pavle Barta, Vrele Gume

Pogledajte detaljne slike modela BMW GINA Light Visionary Model koncepta u Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: