Volkswagen koji nije hteo da bude običan “narodni auto”

Nemački proizvođač 2015. obeležava 60 godina od lansiranja sportskog kupea Karmann Ghia koji je u sebi objedinio nemačku mehaniku i italijanski dizajn.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

14:49

Default images

Kada se predstavljen 1955. godine, Karmann Ghia bio je tek treći model u istoriji Volkswagena, posle legendarne “bube” i kombija Typ 2.

Njegova pojava označila je prekretnicu za nemačkog proizvođača, s obzirom da je Volkswagen do tada bio isključivo orijentisan na jeftine automobile za široke narodne mase.
Ideja za sportski model baziran na “bubi” potekla je od firme Karmann koja se bavila izradom automobilskih karoserija.

Ipak, za dizajn vozila angažovan je Italijan, Luigi Segre, iz torinske kuće Carrozzeria Ghia (otuda i naziv modela Karmann Ghia).
Kupe koje je nastao iz ove saradnje imao je elegantne sportske linije i prepoznatljivu siluetu.
Pošto je video prototip automobila, tadašnji šef Volkswagena, Heinrich Nordhoff, bio je oduševljen, pa je uskoro počela i serijska proizvodnja.
Ispostavilo se da je VW Karmann Ghia pun pogodak.

Za nepune dve decenije – automobil se proizvodio od 1955. do 1974. godine – sa fabričkih traka sišlo je 440.000 primeraka, od čega oko 90.000 kabrioleta.
Volkswagena Karmann Ghia kabriolet proizvodio se od 1957. do 1974.
Povodom 60 godina od premijere Volkswagena Karmann Ghia, nemački proizvođač objavio je kratki film u čast ovog klasičnog modela:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: