Auto će poštovati ograničenje brzine, ako vi nećete

Ford se nada da će smanjiti broj saobraćajnih nesreća i kazni za prebrzu vožnju uvođenjem sistema koji prepoznaje znak za ograničenje brzine na putu i automatski usporava vozilo do brzine koja je dozvoljena.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

08:25

Default images

Američki proizvođač napravio je takozvani automatski limitator brzine, inteligentni sistem koji će biti dostupan od avgusta na modelu S-MAX za evropsko tržište.

Sistem bi kasnije mogao da bude primenjen i na druge Fordove automobile, širom sveta, kažu u toj kompaniji.

Reč je o uređaju koji menja način na koji vozimo i koji funkcioniše u realnom vremenu, kao i klasični limitator brzine, ali deluje na sistem za ubrizgavanje goriva u motor a ne na kočnice.
Na vrhu vetrobrana automobila nalazi se kamera koja skenira saobraćajne znake na putu i kada vozilo ulazi u zonu u kojoj je brzina ograničena, recimo, na 40 km na sat, sistem automatski smanjuje brzinu do one koja je dozvoljena.

Umesto da kontroliše brzinu automatskim kočenjem, vozilo će ograničavati brzinu svog kretanja podešavanjem količine goriva koju ubrizgava u motor.

Sistem se aktivira preko dugmeta na volanu, a može se po potrebi brzo deaktivirati snažnim pritiskom na papučicu za gas, čime se sprečava da vozač ostane bez potrebne snage motora ako je, na primer, započeo preticanje drugog automobila:



Inteligentni limiter brzine kombinuje u sebi dve postojeće bezbednosne tehnologije koje su već dostupne na tržištu - klasičan sistem za ograničavanje brzine vozila i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova koji upozorava vozača da je prekoračio dozvoljenu brzinu.

Iako mnogi vozači zaziru od toga da prepuste automobilu da sam kontroliše brzinu kretanja, u Fordu veruju da je ovaj sistem koristan i da će doprineti povećanju bezbednosti na putevima.

"Vozači često nisu ni svesni povećanja brzine, već shvate da su prekoračili limit tek kada ih snimi kamera i kad im stigne kazna na kućnu adresu", objašnjavaju u Fordu.

"Inteligentni limiter brzine će doprineti da se smanji stres kod vozača i strah od prekoračenja dozvoljene brzine", kažu u toj kompaniji.
Ford S-MAX
Stručnjaci smatraju da je novi sistem samo privremeno rešenje i korak bliže uvođenju automobila sa auto-pilotom.

Predviđa se da će u budućnosti klasični saobraćajni znakovi za ograničenje brzine nestati sa puteva.

Umesto njih, informacije o tome kolika je dozvoljena brzina kretanja na pojedinim deonicama biće dostupne automobilskom kompjuteru, koji će na osnovu tih podataka automatski kontrolisati brzinu vozila.

Da li biste prepustili automobilu da umesto vas pazi da ne prekoračite dozvoljenu brzinu ili smatrate da je dovoljno samo da vas upozori da se krećete brže nego što je dozvoljeno?

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: