Novi Volvo XC90 - pet stvari koje treba da znate

Druga generacija SUV modela XC90 predstavlja prekretnicu za Volvo - to je prvi automobil ove kompanije sa potpuno novim dizajnerskim konceptom, baziran na novoj platformi, koji će koristiti isključivo novorazvijene četvorocilindrične dvolitarske motore.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 24.10.2014.

11:04

Default images

Magazin WhatCar? izdvojio je pet najznačajnijih činjenica koje ovaj Volvo čine tako posebnim:

1.Komandna tabla

Unutrašnjost novog XC90 je specifična zahvaljujući tome što je izbačena većina dugmića i prekidača, a sistemima i funkcijama vozila upravlja se pomoću 9,3 inčnog centralno postavljenog ekrana osetljivog na dodir.

Multimedijalni uređaja ima integrisani Apple CarPlay sistem koji podržava i glasovne komande, pa je nekim funkcijama moguće pristupiti bez skretanja pogleda sa puta tokom vožnje.

Komandna tabla praktično je potpuno ogoljena i na njoj je ostalo samo šest prekidača za neke od osnovnih funkcija automobila.

2. Prostrana, funkcionalna i udobna kabina

Uprkos tome što ima tri reda sedišta, Volvo XC90 pruža putnicima obilje prostora.

Jedan od načina da se prostor u unutrašnjosti što bolje iskoristi jeste nova konstrukcija sedišta. Njihov nasloni su tanji, ali tako da se ne gubi na udobnosti, čime se dobilo više mesta za noge putnika pozadi.

Osim toga, Volvo ističe da je treći red tako dizajniran da u njemu komforno mogu da se smeste dve odrasle osobe visine do 170 cm.

Kada je reč o udobnosti u vožnji, u ponudi je i opciono vazdušno oslanjanje.

3. Ekonomični Plug-in hibrid

Volvo XC90 imaće u ponudi i Plug-in hibridnu verziju.

Pogonski sistem se sastoji od 2.0 litarskog četvorocilindričnog turbo-benzinca i elektromotora. Benzinski motor pokreće prednje a električni zadnje točkove, dok ukupna kombinovana snaga dostiže 405 ks (298 kW), a maksimalni obrtni moment 640 Nm.

Ako se za pogon koristi samo električna energija, automobil će moći da pređe do 40 km.

Volvo je saopštio da će hibrid imatai prosečnu potrošnju od svega 2,6 l/100 km, a emisija CO2 iznosiće 60 g/km.

4. Novi štedljivi dizel motori

Kupcima će biti dostupna nova generacija četvorocilindričnih dizel motora.

Turbo-dizelaš D4 u stanju je da isporuči 193 ks (142 kW) i 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a jači D5 raspolaže sa 228 ks (168 kW) i 470 Nm.

Prosečna potrošnja prema fabričkim podacima za D4 iznosi 5 l/100 km, a za D5 6 l/100 km.

5. Najbezbedniji Volvo do sada

Volvo je ostao dosledan svojoj filozofiji da svaki novi model bude bezbednijih od prethodnog.

XC90 ima nove napredne tehnologije aktivne bezbednosti, među kojima se izdvajaju dva sistema. Prvi ima funkciju automatskog kočenja, kako bi se izbegao sudar sa drugim vozilom koje se nalazi na putanji kretanja automobila.

Drugi sistem koji izdvaja WhatCar? odnosi se na zaštitu u slučaju sletanja sa puta. Automobil detektuje šta se događa i automatski zateže sigurnosne pojaseve na sedištima, kako bi zadržao putnike u bezbednom položaju.

Oba sistema spadaju u standardnu opremu, a pored njih tu su i druge bezbednosne tehnologoje koje Volvo koristi na aktuelnim modelima.

Pogledajte kratak prikaz detalja koje je WhatCar? izdvojio kao najvažnije:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: