Volvo: 450 ks iz 4 cilindra

Decenijama poznat po visokim bezbednosnom standardima i inovacijama, Volvo u poslednje vreme postaje lider i u razvoju naprednih pogonskih agregata. Kompanija je predstavila najnovije dostignuće svojih inženjera - koncept 2.0 litarskog četvorocilindričnog turbo-motora koji proizvodi čak 450 ks.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.10.2014.

08:25

Default images

Kada je 2010. kineski Geely kupio Volvo od Forda, postignut je sporazum da američka kompanija snabdeva švedskog proizvođača motorima do 2015. godine.

Volvo nije gubio vreme pa su u poslednje četiri godine njegovi inženjeri radili na novoj generaciji 2.0 litarskih četvorocilindričnih turbo motora, koji su debitovali u modelu XC90 druge generacije.

Paleta turbo-punjenih Drive-E benzinaca i dizelaša koji pogone Volvo XC90 kreće se u rasponu od 193 ks (142 kW) do 325 ks (239 kW), dok hibridna verzija uz pomoć elektromotora raspolaže sa 405 ks (298 kW).

Iako su već i ove preformanse impresivne kada je reč o 2.0 litarskim motorima sa 4 cilindra, Volvo je načinio još jedan korak napred i predstavio koncept turbo motora iste zapremine koji razvija čitavih 450 ks! Poređenja radi, to je 20-ak ks više nego što proizvodi 5.0 litarski V8 u novom Ford Mustangu GT.
Da bi iz dva litra zapremine izvukao toliku snagu, Volvo je upotrebio tri turbo punjača - dva klasična koja šalju vazduh u motor pod povećanim pritiskom, i treći koji vazduhom snabdeva pomenuta dva punjača.

Treća turbina služi da poboljša performanse motora pri nižim obrtajim (ispod 3.000 o/min) kako bi se eliminisala turbo rupa, a pogoni je električna energija.

Zbog toga je Volvo umesto standardnog električnog sistema od 12 V osmislio sistem od 48 V, koji će osim za pokretanje treće turbine poslužiti i za unapređenje električnog servo upravljača i poboljšanje stop/start tehnologije.

Novi motor za sada je predstavljen kao konceptno rešenje, a Volvo procenjuje da će proći 5-10 godina pre nego što počne da se ugrađuje u produkcijske modele automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: