Šta ako vas u vožnji iznenadi nevreme?

Uslovi u saobraćaju tokom nevremena drastično se menjaju, pa je potrebno povećati opreznost, promeniti način vožnje i prilagoditi se novim okolnostima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.09.2014.

13:34

Default images

Vozači su ovog leta više nego inače bili ugroženi zbog olujnih nepogoda i snažnih padavina.

Prema najnovijim vestima, jako nevreme sa obilnom kišom i grmljavinom zahvatilo je Hrvatsku, a meteorolozi najavljuju da se pogoršanje vremena praćeno kišom i pljuskovima tokom popodneva očekuje i u Srbiji.

Vozači često nisu svesni opasnosti koje ovakvo nevreme nosi sa sobom.

Prilikom obilnih padavina, kad se veća količina vode duže zadržava na asfaltu, gume nisu u mogućnosti da je potpuno istisnu, tako da točkovi više nemaju dobar kontakt sa kolovozom. U takvim situacijama podloga po kojoj se vozi može imati karakteristike slične putu koji je pod snegom ili ledom.

Tokom jake ili dugotrajne kiše delovi puta koji bolje odvode vodu ne deluju opasno za vožnju. Vozač se tada opusti i zaboravi da prilagodi brzinu. Međutim, kada takvo vozilo koje se kreće neprilagođenom brzinom iznenada naiđe na deo puta na kome se voda zadržava, javlja se opasnost od akvaplaninga, odnosno smanjenja ili gubitka kontakta guma sa podlogom.

Zbog toga u vožnji po jakoj kiši treba usporiti i izbegavati naglo dodavanje gasa.
Foto: S.Markoviæ
Jaka kiša izaziva druge probleme u vožnji, kao što je smanjena vidljivost.

Često je zbog obilnih padavina nemoguće ukloniti svu vodu sa vetrobranskog stakla, bez obzira što ste brisače uključili na najveću brzinu.

U takvim slučajevim pored smanjenja brzine kretanja, treba voditi računa i o odstojanju u odnosu na vozilo koje se kreće ispred, a u situaciji kada je vidljivost izuzetno samnjena najbolje je privremeno zaustaviti vozilo pored puta, na bezbednom odstojanju, i sačekati da prođe najgori nalet kiše.

Kiša i povećana vlažnost vazduha dovode i do zamagljivanja unutrašnjih staklenih površina u automobilu. Savremeni automobili zahvaljujući klima-uređajima brzo izlaze na kraj sa tim problemom. Ipak, ako klima nije bila uključena pre nego što je počelo nevreme, potrebno je da prođe izvesno vreme dok se sva stakla ne odmagle.

U tome će vam pomoći i komande za brzo odmagljivanje vetrobrana i zadnjeg stakla.

Ako želite da momentalno odmaglite stakla, možete upotrebite običnu suvu krpu, ali vodite računa da bude čista - u suprotnom, samo ćete izmastiti prozore.
Foto: Tanjug
Tokom jake kiše, voda će popuniti eventualne rupe u asfaltu, pa one postaju"nevidljive", što je još jedan razlog da budete oprezni i prilagodite brzinu.

Takođe, obilne padavine izazivaju odrone.

Ako se zateknete na deonici puta koja vodi kroz klisure ili useke i pored kosina, nikada niste sigurni da se već iza sledeće krivine na putu ne nalazi odronjeno kamenje.

Smanjenje brzine i u ovom slučaju pomoći će vam da reagujete na vreme, zaobiđete prepreku na putu ili zakočite vozilo pre nego što udarite u nju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: