Dosijei za vozače, ali i za instruktore

Jedinstveni informacioni sistem o svim vozačima i auto-školama, na čijoj izradi radi Uprava saobraćajne policije, doprineće većoj bezbednosti saobraćaja, ocenili su stručnjaci za tu problematiku. Sistem podrazumeva da svako od vozača ima dosije, poput "lekarskog kartona" u kome će se upisivati svi podaci, od obuke do prekrsaja i nesreća, a omogućiće i pravilno korigovanje ponašanja onih koji greše.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

13:53

Default images

Osim vozača, pratiće se i rad instruktora vožnje i ispitnih komisija koje su omogućile nekom da dobije vozačku dozvolu, ukazali su Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Jovica Vasiljević.

Okanović podržava uvođenje tog informacionog sistema jer bi "trebalo da pratimo svakog vozača bukvalno od njegovog prvog časa u auto-školi zato što na taj način možete da vidite da li su napravljeni i neki propusti prilikom njegovog obrazovanja".

"Možete da imate neku sliku, odnosno 'istoriju bolesti', kao kada dođete kod lekara pa on ima kompletnu istoriju vaše bolesti - da li ste i od čega bolovali, na koji način možete dobiti odgovarajuću terapiju...", rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, to je nešto što nam može pomoći "kako da usmerimo, odnosno korigujemo ponašanje vozača, posebno kada se radi o nekom ko kontinuirano pravi saobraćajne prekršaje".

"To bi moglo da nam otvori pitanje odgovornosti jer ukoliko bi došlo do saobraćajne nesreće mogli bismo da utvrdimo da li su propusti koji su sprovodeni tokom obuke i ispitivanja imali veze sa time", rekao je Okanović.

Prema njegovim rečima, mogli bi da budu odgovorni ne samo vozač koji je izazvao saobraćajnu nesreću "već i onaj koji ga je u auto-školi obučavao i onaj ko je na ispitu dozvolio da takav vozač prođe".

Vasiljević smatra da je uvođenje informacionog sistema apsolutno pozitivna stvar istakvaši da će na taj način biti omogućeno i da se "povežu vozač i instruktor koji ga je obučavao", a samim tim i auto-škola.

On je istakao i da ta evidencija, koja sada ne postoji, mora da bude veoma precizna i da prati vozača od prvog časa obuke kako bi se moglo pravovremeno reagovati u slučaju prekršaja ili saobraćajne nezgode.

Vasiljević je naveo i da trenutno ne postoji ni evidencija koliko ima vozača u Srbiji i kojih kategorija kao ni pravilnik o zdravstvenoj sposobnosti vozača kojima bude oduzeta pa vraćena dozvola.

Uprava saobraćajne policije MUP-a, u saradnji sa Upravom za digitalnu agendu radi na izradi informaciong sistema kojim će biti obuhvaćene sve auto-škole i vozači.

"U informacionom sistemu predviđene su sve mogućnosti koje sprečavaju brojne zloupotrebe", rekao je Branimir Pejović iz MUP-a.

On je najavio i i da će "za razliku od sadašnjih evidencija koje se vode u auto-školama, svi podaci o osposobljavanju kandidata za vozače biti smešteni u centralnoj bazi MUP-a".

"To će praktično biti dosijei vozača gde će se znati o svakom vozaču sve - o prekršajima... i drugim bitnim podacima od početka osposobljavanja i tokom vozačkog veka", rekao je Pejović.

Izvor: B92, Tanjug

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: