Pogledajte automobil koji se sam čisti

Niko ne voli prljav automobil. Osim što predstavlja ružnu sliku, zaprljano vozilo je nepraktično u svakodnevnoj upotrebi jer se prljavština sa spoljašnjosti pri najmanjem kontaktu prenosi na vozača i putnike. Nissan tvrdi da je pronašao način kako da automobil održi čistim čak i u vožnji po najprljavijim putevima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.04.2014.

09:49

Default images

Dok pojedini vlasnici automobila uživaju da vikendom peru svoj automobil u dvorištu, drugi ga kad se zaprlja voze u perionicu. Zajedničko za sve njih je da ne podnose da im je auto prljav.

Koliko dugo će automobil ostati čist nakon pranja zavisi od mnogo faktora, između ostalog i od čistoće puteva i atmosfere, ali i od klime i vremenskih prilika. U svakom slučaju, pre ili kasnije, ponovo će se zaprljati.

U Nissanu su pokušali da problem nečistoće na automobilu reše u samom korenu, tako što će sprečiti da se čestice prljavštine zalepe za njegovu spoljašnjost.
Projekat se zasniva na "Ultra-Ever Dry" nano tehnologiji farbanja vozila. Specijalna farba stvara tanak zaštitni sloj vazduha na površini automobila, koji onemogućava zadržavanje čestica prljavštine, bilo da je reč o blatu, nečistoći koja nastaje kao posledica kiše ili nekim drugim atmosferskim česticama.

Tehnologija je prvi put primenjena na prototipu Nissana Note. Da bi demonstrirao kako ona funkcioniše, Nissan je jednu polovinu test vozila ofarbao specijalnom bojom a zatim je automobil vožen blatnjavim i mokrim putevima:



Japanski proizvođač tvrdi da specijalna farba omogućava vlasniku automobila da svoje vozilo "održi maksimalno čistim, koliko je to moguće".

Kao što pokazuje i sama demonstracija, Nissanovo rešenje nije idealno, jer se nečistoća i dalje zadržava na delovima automobila koji su načinjeni od stakla ili plastike, poput vetrobrana, farova, maske hladnjaka...

Ipak, zahvaljujući specijalnoj farbi spoljašnjost automobila znatno je čistija.
U Nissanu kažu da će nastaviti da razvijaju ovu tehnologiju i da bi ona u budućnosti mogla da nađe primenu na serijskim modelima kao doplatna opcija.

Pročitajte o Nissanovom retrovizoru koji umesto ogledala koristi zadnju kameru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: