Od aerodroma do centra - 50 evra?

Mislili smo da je na aerodromu konačno uveden red što se taksi prevoza tiče. Međutim, da li je to baš tako?

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.02.2011.

07:48

Default images

Od 1. decembra 2010. godine počela je primena fiksnih cena za vožnju taksijem sa aerodroma "Nikola Tesla". U zavisnosti od destinacije, putnici plaćaju od 1.500 do 7.000 dinara.

Ipak, da na aerodromu ne važe uvek pravila i da se tu i tamo provuče neki taksista koji "odere" putnike, govori nam slučaj našeg čitaoca. D. M. je sleteo iz Stokholma na aerodrom "Nikola Tesla" i uzeo je taksi do centra. Neprijatno se iznenadio kada mu je taksista Mercedesa E klase kremasto bele boje uručio račun od 49 evra. Taksista je tom prilikom naglasio da ne pripada nikakvom udruženju i da je samostalni prevoznik.

Oštećeni naglašava da je taksista sve vreme imao uključen taksimetar i da je na njemu, nakon vožnje, otkucalo 5.000 dinara.

D. M. se požalio AD Aerodromu "Nikola Tesla" Beograd i dobio je odgovor da je isti u saradnji sa nadležnim organima, na lokaciji međunarodni dolasci, obeležio stajalište namenjeno korisnicima taksi prevoza. U odgovoru piše i da je pristup tom stajalištu ograničenog karaktera i da isključivo ograničenje predstavlja spisak vozila luksuzne kategorije koji su Skupštini grada Beograda dostavila sama auto-taksi udruženja i koje sistem automatski registruje, prepoznaje i propušta u zonu međunarodnih dolazaka.

"Na osnovu postojećih informacija u medjima, razumeo sam da je situacija u vezi sa taksi-prevozom na aerodromu sređena i da su uvedene normalne cene. Zato sam se i usudio da uzmem taksi prevoz direktno posle sletanja aviona. Ranije sam uvek zakazivao prevoz telefonskim pozivom udruženjima, umesto korišćenja taksi usluga direktno od strane neozbiljnih taksista", kaže D. M.

Najavljene tarife

Kao što je najavljeno, od 1. decembra važe posebne tarife za taksi prevoz od aerodroma; najjeftinija bi trebalo da bude vožnja do užeg centra i delova Novog Beograda i trebalo bi da iznosi 1.500 dinara, a najskuplji prevoz od aerodroma do Mladenovca i trebalo bi da košta 7.000 dinara.

Član Gradskog veća Beograda zadužen za saobraćaj, Dejan Mali, izjavio je pre skoro tri meseca da će cene taksi prevoza sa aerodroma biti iste radnim danima, za vreme praznika i nedeljom, kao i posle 22 sata i da neće biti dodatne naplate prtljaga.

"Da li bi neko prošao jefitinije da se vozi po taksimetru, možda i bi. Ogroman broj ljudi koji dolazi u Beograd imaće izvesnost", rekao je Mali.

Prema planu, radnici Direkcije za javni prevoz bi trebalo da putnicima na aerodromu izdaju vaučere za svih pet zona koje pokriva grad Beograd sa fiksnom cenom prevoza.

"Delićemo upustva u carinskoj zoni na aerodromu na šest jezika u kojima je objašnjena procedura u slučaju da taksista naplati putniku više od fiksne cene", rekao je Mali govoreći o eventualnim žalbama putnika na rad taksista.

Međutim, da li je sve zaista tako? Ovaj slučaj prijavljen medijima verovatno nije jedini, pa je naša dužnost da upozorimo građane da prilikom uzimanja taksi usluga, posebno na aerodromu, budu naročito oprezni.

"Vrlo je zbunjujuće kako sada izgleda situacija na aerodromu; taksi stanice su obeležene na izlazu iz aerodromske zgrade, nema više cimanja za rukav pri izlasku od strane neozbiljnih taksista, ali se još uvek radi o starom principu - da se klijenti oderu", kaže D. M. "Mislim da je čak ranije i bilo bolje, jer dok su nas taksisti vukli za rukav, makar smo znali ko su prevaranti", završava on.

Fiksni cenovnik u pet zona

Prva/1.500 - Novi Beograd, Surčin, Zemun, Palilula, Banovo brdo, Čukarička padina, Savski venac, Stari grad, Vračar, Voždovac i Zvezdara.

Druga/2.000 - Bečmen, Jakovo, Batajnica, Ugrinovci, Žarkovo, Železnik, Višnjica, Krnjača, Rakovica (uži), Jajinci i Kumodraž.

Treća/3.000 - Boljevci, Petrovčić, Progar, Ostružnica, Pećani, Rušanj, Sremčica i Umka, Boleč, Kaluđerica, Leštane i Vinča.

Četvrta/ 4.500 - Baćevci, Barajevo, Meljak, Velika i Mala Moštanica, Grocka, Ritopek, Vrčin, Zaklopača, Barič, Belo polje, Milođin, Obrenovac, Ugrinovci, Ripanj i Zuce.

Peta/7.000 - Lazarevac, Mladenovac, Sopot (cele opštine), Barajevo, Obrenovac i Grocka (rubni delovi opština).

Nemilosrdna turbina

Tokom 2010. godine prekršajnom sudu u Beogradu podneto je 715 prijava protiv taksista koji su napravili neki od prekršaja - nisu posedovali potvrdu o estetskom pregledu, parkirali su se van stajališta, taksimetar nije bio uredno baždaren, skuplje su naplaćivali vožnje. Najviše pritužbi zabeleženo je na sledećim lokacijama: aerodrom, tržni centri "Ušće" i "Delta", autobuska i železnička stanica, Trg republike, Slavija i hotel "Moskva".

Neki taksisti ugrađuju "turbinu", uređaj koji taksimetar poveže sa nekim drugim uređajem, najčešće ablenderom, pa to neprimetno povećava iznos na ekranu taksimetra.

Zato putnicima, još uvek, ne sme da popusti pažnja kada uđu u taksi vozilo. Barem ne dok se još neke stvar u taksi prevozu ne urede.

Piše: Martina Anđelković ; fotografija: Flickr

Težak život beogradskih taksista

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: