Pred sudom 50.000 prekršilaca

Od početka 2010. godine pokrenuto je čak 54.000 prekršajnih postupaka za nesavesne vozače, a po okončanju, kazneni poeni biće svima upisani u posebnu evidenciju. Najviše prekršaja bilo je zbog vožnje u alkoholisanom stanju, ali ne zaostaju ni oni koji su vozili brže nego što je dozvoljeno u naseljenom mestu, zatim prolazak na crveno i nepropuštanje pešaka na predviđenim prelazima.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 18.04.2010.

11:13

Default images

– Kazneni poeni će se evidentirati u propisanim evidencijama. Postupak oduzimanja vozačke dozvole sprovodi se po službenoj dužnosti, kada se za to steknu uslovi propisani novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima – kažu za „Blic nedelje“ u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Samo od početka primene novog Zakona o bezbednosti u saobraćaju, prema podacima MUP-a, 228.000 saobraćajnih prekršaja je sankcionisano. Za 54.000 saobraćajnih prekršaja predviđeno je pokretanje prekršajnih postupaka. Načinjeno je 174.000 prekršaja za koje su predviđene novčane kazne u iznosu od 3.000 do 5.000 dinara. Međutim, za ove prekršaje, prema odredbama zakona, ne sleduju kazneni poeni.

Među onima za koje su predviđeni kazneni poeni, prednjači prekoračenje brzine do 20 kilometara iznad dozvoljene u naselju. Takvih prijava je napisano za 7.600 vozača, a za ovaj prekršaj je predviđeno sedam kaznenih poena.

Za vožnju u alkoholisanom stanju prekršajne prijave je dobilo 10.172 vozača. Od tog broja 662 vozača imala su više od dva promila alkohola u krvi. Od 1,2 do dva promila u krvi imalo je 1.995 vozača, a od 0,51 do 1,2 promila imalo je 4.818 vozača.

Za vožnju u alkoholisanom stanju vozač može da dobije od 10 do 12 kaznenih poena. Međutim, ukoliko osoba odbije alko-test, može da dobije i do 14 kaznenih poena.

– Čak je prekršajnu prijavu dobilo i 137 profesionalnih vozača, koji ne smeju da imaju ni promil alkohola u krvi – kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova za „Blic nedelje“.

Novina u zakonu je kažnjavanje za nasilničku vožnju, pa su od početka godine za ovaj prestup kažnjena 132 vozača. Za ovaj prekršaj predviđeno je 15 kaznenih poena.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost u saobraćaju, da bi primena novog zakona o bezbednosti u saobraćaju bila potpuna, neophodno je što skorije formiranje Agencije za bezbednost u saobraćaju.

– Sudije regularno izriču kaznene poene, i već imamo slučajeve da su vozači u jednom mahu “zaradili” kaznene poene za oduzimanje dozvole. Međutim, problem je u tome što još nije počela da radi Agencija za bezbednost u saobraćaju, koja je zadužena za vraćanje oduzetih dozvola, kada istekne vremenski rok kazne – kaže za “Blic nedelje” Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju.

Najčešći prekršaji

Prekoračenje brzine 7.600
Alkoholisano stanje 10.172
Nasilnička vožnja 132
Neuključivanje svetla danju 43.276
Nepropisno parkiranje i zaustavljanje 30.000
Vožnja u zabranjenom smeru 3.189
Prolazak na crveno svetlo i nezaustavljanje na pešačkom 5.051

*Izvor – Ministarstvo unutrašnjih poslova

Izvor / Autor - Blic Online / B. Gigović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: