Nemci se okreću ekološkim vozilima

Svi nemački veliki proizvođači kola, Volkswagen, Daimler i BMW, najavili su da će posebnu pažnju posvetiti izradi električnih automobila, u okviru nastojanja da se smanji potrošnja goriva i emisija štetnih gasova, a kako bi "uhvatile korak sa rivalskim kompanijama".

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.07.2008.

12:00

Default images

Nemačke korporacije stekle su reputaciju proizvođača pouzdanih i izuzetnih automobila koji, međutim, važe za velike potrošače goriva, a time i velike zagađivače životne sredine.

Te robne marke automobila i njihova prodaja, međutim, dovedeni su u pitanje nakon talasa poskupljenja goriva i pooštravanja ekoloških standarda zbog straha od globalnog zagrevanja, smatraju analitičari.

Posle Daimlera i Volkswagena, koji nastoje da proizvedu električne modele u 2010. godini, BMW je saopštio da će započeti da testira nekoliko stotina električnih modela u njegovom brendu Mini.

BMW, međutim, nije naveo kada planira da počne da prodaje takva vozila, niti je najavio da li će, takođe, masovnije proizvoditi električne autmobile.

"To ostaje potpuno otvoreno," izjavio je predstavnik BMW-a.

Kao hibridna kola koja koriste kombinaciju tradicionalnog benzinskog i motora na električni pogon, automobili BMW-a trebalo bi da stignu na tržiste do kraja 2009. godine, kazao je portparol kompanije.

Među zagovornicima proizvodnje ekoloških vozila je i šef Volkswagena Martin Vinterkorn koji uporno ponavlja da "budućnost pripada električnim automobilima."

Na pitanje da li je takva izjava znak da je veliki proizvođač kola spreman za ozbiljne promene u strategiji, nemački ekspert Ferdinand Dudenhofer kaže da je taj stav izuzetno značajan, ali da sadrži "i malo marketinga."

"Što se hibrida tiče, oni procenjuju da to nije najbolji sistem, sa dva motora, jedan na baterije, a drugi na gorivo," smatra Dudenhofer.

BMW je ulagao u istraživanja vodoničnog sistema "gorivih ćelija", ali infrastruktura još ne postoji", pre svega, nema servisnih stanica za dopunu baterija.

Dudehofer smatra da će do 2025. godine sva kola koja se prodaju u Evropi biti, ili hibridna ili električna.

Imajući u vidu da će ulaganja u hibrina i električna vozila biti profitabilna, sve auto kompanije nastoje da što pre uđu u taj posao, ukazao je taj nemački stučnjak za automobilsku industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: