Ferrari California

Pojava svakog modela marke Ferrari je poseban događaj u automobilskom svetu. Stoga nije ni čudo što je najnoviji model, pod imenom California privukao veoma mnogo pažnje u kratkom roku, pogotovo kad se zna da bi ovaj automobil trebao da bude ”jeftin i dostupan” Ferrari...

Automobili

Izvor: B92

Petak, 27.06.2008.

14:10

Default images

Poslednjih godina, Ferrari je suvereno na vrhu sveta sportskih automobila. Ne samo da je line up modela odličan i da prodaja izvrsno ide, imidž marke prate i uspesi u automobilskom sportu, koji su uvek bili veoma bitni svim pravim Tifozima. Liste čekanja za sve modele duže su nego ikada, a basnoslovne cene sa lakoćom se isplaćuju samo da bi se dobio komad crvene legende i ulaznica za elitno društvo.

Ipak, kritičari marke Ferrari sve su glasniji i svoje ”argumente” baziraju na tome da je nekada slavna fabrika, rezervisana za kraljevske porodice, filmske zvezde i prebogate naslednike, postala bliža preplaćenim fudbalerima, instant poznatim ličnostima i kojekakvim tajkunima... Ako se nekada Ferrari mogao videti u Nici ili Kanu, i to u vreme čuvenog filmskog festivala, danas će te ga daleko lakše ”uloviti” ispred stadiona (npr. Manchester Uniteda) ili na nekom od glavnih moskovskih bulevara. Iako ovo možda zvuči malo preoštro, moraćemo se složiti sa tim da je Ferrari sve manje iskonska egzotika, a sve više neophodan pratilac bogatih širom sveta i kao takav polako gubi svoj smisao. Verovatno su toga svesni i ljudi u Maranellu, ali ovakav status kompanije donosi ogroman profit, pa je teško razmišljati o suštini i iskrenosti kada se milioni dolara ili evra svakodnevno slivaju u kasu. Međutim, želja za stvaranjem pravog automobila Ferrari, modela koji bi spojio tradiciju i budućnost, kao i napravio malu revoluciju u ponudi, nikada nije napustila konstruktore i stručnjake ove kuće. Špijunske fotografije i inside informacije koje su proteklih godina dolazile do javnosti samo su potvrđivale da će iz Maranella stići nešto novo i interesantno, ali i da će taj automobil biti pristupačniji i malo komforniji nego F430 koji je do sada bio osnovni model.

Sve nezvanične najave i glasine dobile su svoju potvrdu 13. maja ove godine, kada je Ferrari predstavio svoj novi model pod imenom California. Nekoliko nedelja ranije, fabrika je postavila i poseban veb site posvećen ovom modelu, na kome se mogao samo čuti zvuk motora i videti konture automobila. Danas već znamo kako automobil zaista izgleda, a i koje su mu okvirne karakteristike i performanse, mada se zvanična premijera očekuje na Salonu automobila u Parizu, septembra ove godine.
Napustivši uobičajenu praksu numeričkih oznaka svojih automobila, Ferrari je svom novom pulenu dao veoma moćno i nimalo naivno ime, California. Ne samo da je reč o jednoj američkoj saveznoj državi, koja uz to ima i najviše automobila marke Ferrari po glavi stanovnika, nego je i sinonim lepog vremena, lakog života i bogatstva. Osim te direktne asocijacije, pravim poznavaocima California označava seriju prelepih kabrioleta, serije 250 GT, napravljenu početkom 60-ih godina, koja je i dan danas cenjena kao jedan od najlepših automobila na svetu.

Marketinški, veza sa istorijom ostvarena je imenom koje ne samo da asocira na slavan period marke sa propetim crnim konjem u grbu, nego i predviđa gde će se ovaj automobil najviše i voziti. Dizajnerski i koncepcijski, napušten je stil koji je bio evidentan na F430 i Caliofornia je bliža 599 Fiorano nego bilo kom drugom modelu. Time se prvenstveno misli na položaj motora (napred) i klinasti oblik karoserije. Ispod lima, dileme nije bilo i srce novog sportiste je V8 motor iz F430 sa 460 KS pri 7500 obrtaja u minuti. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko sedmostepenog poluautomatskog menjača sa dvostrukim kvačilom, a iako maksimalna brzina nije objavljena, zna se da je ubrzanje od 0 do 100 km/h moguće za manje od 4 sekunde. Dakle, automobil sasvim u rangu svoje starije i skuplje braće.

Poznavaoce je prilično iznenadilo to da je automobil predstavljen samo u kabrio formi, a da su iz fabrike stigla čvrsta uverenja da će krov biti metalni i automatski sklopiv (CC koncepcija). Osim toga, Ferrari radi i na 2+2 varijanti Californie što znači da će osim vozača i suvozača još (uslovno) dve osobe moći da uživaju u čarima novog automobila. Sve ovo navodi na pomisao da je novi model prvenstveno namenjen opuštenom krstarenju, a ne agresivnoj vožnji na ivici zakona fizike.
Na kraju dolazimo i do pitanja cene novog modela marke Ferrari. Iako tačan iznos još uvek nije određen (biće poznat do Salona u Parizu), već sada se spekuliše sa okvirnim iznosima. Iako sada ne bi iznosili nikakve konkretne cifre, recimo samo da će California koštati u rangu Mercedes SL 55 AMG, BMW M6 ili snažnijeg Porschea 911, što je apsolutno prihvatljivo, imajući u vidu kvalitete i ime koje se time dobija. Jedina stvar koja Italijanima ne ide na ruku je to, što će sasvim sigurno fabrika biti zatrpana narudžbinama i što će posla biti, bukvalno, preko glave...

Sa naše strane, možemo očekivati da će neki od naših situiranih ljubitelja dobrih automobila odlučiti da deo Californie prenese i u našu zemlju i time kvalitetno obogati vozni park, ali i na sebe navuče zavist ostalih učesnika u saobraćaju...

Ferrari 250 GT California

Iako je serija 250 GT predstavljena 1955. godine, Ferrari je konstantno usavršavao modele i izbacivao nove verzije. Vođen željom da napravi luksuzan, a veoma brz kabriolet, namenjen prvenstveno kupcima sa američkog tržišta, godine 1960. nastao je California Spider. Reč je bila o standardnom 250 GT Pininfarina kabrioletu, ali sa novom i modifikovanom karoserijom i snažnijim motorom koji je bio derivat trkačkih agregata.

Čuveni trolitarski V12 je kod modela California postizao 277 KS i lansirao prelepi kabriolet čak do 240 km/h. I pored ogromne cene, California Spider je postala popularna (napravljen je 51 primerak) i to prvenstveno među filmskim zvezdama tog perioda. Godine 1963, kada je proizvodnja ugašena, lista vlasnika je podsećala na prvi red Kanskog festivala, a zahvaljujući tome, California ostala je cenjena i do današnjih dana... Čak i precenjena, pa se cene od 5-10 miliona dolara koje su dostignute na poslednjim aukcijama, smatraju preteranim, ali se svi slažu da je šarm ovog automobila neprocenljiv!

Piše: V. Herbez, Vrele Gume

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: