Zagreb Auto Show

Na Zagrebačkom velesajmu, 23. marta je novinarskim danom otvoren međunarodni salon automobila – Zagreb Auto Show. Ovogodišnje izdanje sajma trajaće 11 dana – od 23. marta do 2. aprila. Činjenica da je ovo prvi službeni OICA – sajam automobila nakon velikog salona automobila u Ženevi, značilo je i deset svetskih vicepremijera, pet  evropskih premijera, devetnaest hrvatskih premijera, četiri koncept automobila i dva bolida Formule 1.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović

Automobili

Izvor: B92

Subota, 01.04.2006.

21:07

Default images

Izložbeni, takmičarski i zabavni program odvija se na ukupnom prostoru od 70.000 m2, a više od 600 izlagača iz 30 zemalja (među kojima je i Srbija i Crna Gora) predstavilo je ono najbolje i najnovije u automobilskom svetu.

Izloženo je 42 marke automobila sa 340 modela, a nisu izostali ni elitni četvorotočkaši sa amblemima Ferrarija, Porschea, Lamborghinija, Jaguara, Maybaha, Jaguara  i Bentleyja.

Pored njih, posetioci su imali  čast da vide i automobile brendova koji se ove godine nisu predstavili na Beogradskom sajmu, kao što su Volvo, Subaru, Audi, Chevrolet, Dodge, Land Rover, Opel, Peugeot, Seat, Smart i Volkswagen.
pod svetlima reflektora - C4 Sport, novo ime u WRC šampionatu
Zagreb Auto Show otvorio je hrvatski ministar mora, turizma, saobraćaja i razvoja  Božidar Kalmeta. Otvarajući sajam, ministar Kalmeta je pozdravio sve ljubitelje automobila, ali je i posebno naglasio potrebu za što većom brigom za sigurnost u saobraćaju. G. Kalmeta je naglasio da Hrvatska ulaže ogroman novac u izgradnju i modernizaciju puteva, pri čemu je naročito istakao želju da se što više novih automobila proda u Hrvatskoj, jer – kako je uvaženi ministar primetio – moderna auto industrija danas nudi mnogo sigurnije, stabilnije i bolje automobile.

Takođe je i dodao da treba što pre dostići cilj, a to je da prosečna starost vozila bude što bliže evropskom proseku. Sada je prosečna starost automobila u Hrvatskoj 10 godina. Kod nas je, nažalost, situacija znatno gora, sa prosečno 15 godina starim vozilima.
da srebrna zvezda sija punim sjajem pobrinula se manekenka Darija Crnjakoviæ
Ovde želim posebno da naglasim da je kod nas carina na uvoz automobila 20%, dok u susednoj Hrvatskoj ona iznosi tačno 0%! Doduše, ukoliko automobil nije proizveden u zemljama EU, onda carinska davanja iznose 8%.

Salon automobila, motocikala i prateće industrije Zagreb Auto Show održava se od 1992. godine. Svake parne godine (počevši od 2000. godine) održava se zvanični sajam automobila, a neparne sajam komercijalnih vozila, transporta, opreme, pribora i servisne tehnike – Zagreb Transport Show.

Mnogo zabave za posetioce

Pored velikog broja automobila i lepih hostesa, ovogodišnji Zagreb Auto Show ponudio je niz sadržaja i atrakcija za ljubitelje četvorotočkaša, kao što su probne vožnje koje se, za razliku od onih na Bg Car Show 01, održavaju i van Velesajma, sa mnogo većim izborom automobila. Posetiocima su na raspolaganju i poligoni za offroad i karting vožnju, a predviđene su i trke automodelara, kao i takmičenje u spretnosti vožnje, ali i novinarski autoslalom koji je vaš "omiljeni" novinar, nažalost, morao da propusti, i tako ispustio priliku da u gostima osvoji koji "bod". Pored toga, starije generacije će moći da se prisete mladosti na oldtimer festivalu, a oni mlađi će sigurno više uživati na izboru za mis sajma, nakon čega sledi i modna revija Cro-a-porter, a takođe će biti i izabran automobil godine – Cro auto.

Uz sve to, održana je i škola sigurne vožnje (što bi i na našim prostorima moralo što hitnije da se organizuje), vožnja bolida F1 na simulatoru i neizostavni Car Audio & Tuning Show – međunarodni sajam akustike i tjuning opreme, u okviru koga je organizovan i dB Drag Racing (takmičnje u ekstremnoj jačini zvuka), Street Style 402 (takmičenje u stajlingu - izgledu vozila) i, na kraju, kao šlag na torti (odnosno, za višak adrenalina) Drift Match, kako bi se utvrdilo ko je najbrži.
207-ica na naše tržište stiže tek u septembru - ali vredi je èekati
Jedan od ovogodišnjih noviteta je bio Crazy Cars Show, izuzetno atraktivan šou program u kojem tim sastavljen od pet profesionalnih kaskadera iz Nemačke, Austrije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske izvodi "stunt" akcije sa automobilima i motociklima.

Za motocikle i skutere su obezbeđena dva paviljona, što je dovoljno za 200 modela, odnosno 23 premijere. Oni najatraktivniji su BMW HP2 Enduro, Kawasaki ZZ-R 1400, Yamaha FZ1 N, Honda Cbf 1000S, Honda CBR 1000 RR Fireblade, Aprilia RSV 1000 R Factory, Aprilia SXV 550, Moto Guzzi Griso 1100, Moto Guzi Norge 1200 i Gilera Runner Race 200.

Veliki broj noviteta

Na nedavno održanoj izložbeno-prodajnoj manifestaciji BG Car Show 01, posetioci su imali prilike da vide reprizu brojnih premijera iz Ženeve, ali je u Zagrebu bilo moguće videti i Alfa Romeo 159 Sportwagon, Chevrolet Epicu i Captivu, Ford S-Max, Peugeot 207, Renault Clio Sport, Volvo S80, Mercedes SL i Opel Astru TT, takođe premijere iz Ženeve.

Od evropskih premijera, pored Hyundaija Santa Fe i Jeep Commandera, ljubitelji automobila su mogli da se dive i modelu Volkswagen Polo GTI. Inače, Volkswagen (koji je ovoga puta u Beogradu izostao) u Zagrebu je predstavio i Cross Polo, te prelepi kabriolet sa tvrdo sklopivim krovom Eos, koji je pobudio najviše pažnje na štandu ovog nemačkog proizvođača. Audi je predstavio luksuzni SUV – Q7, kao i koncept vozilo Shooting Break, dok je BMW mogao da se pohvali sa modelima Z4M i Z4 Coupe. Citroën je, kao i u Beogradu, predstavio model C6, ali je centralno mesto ipak zauzimao C4 Sport, naslednik Xsare u WRC šampionatu.

Britanski Jaguar je predstavio novi XK u verzijama Coupe i Cabriolet, a japanski Subaru model originalnog dizajna – B9 Tribecu. Volvo se predstavio u najjačoj "postavi", tako da je štand ovog švedskog proizvođača krasio i novi C70.
atraktivna Peugeot 907-ica je posetioce ostavljala bez daha
Peugeotov štand je privlačio poglede prisutnih modelom 907, koji nikako da ugleda početak serijske proizvodnje.

Uz serijske automobile, posetioci su imali prilike da vide čak četiri koncept automobila – Mazdu Sassou, Škodu Yetti, gore pomenuti Audi Shooting Break i nesvakidašnji Renault Zoe, koji bi po svojoj prilici trebalo da zameni Twingo.

Ljubitelji Formule 1 imali su prilike da vide Renaultov bolid F1, a na Vulkallovom (uvoznik pneumatika i alu felni) štandu i Ferrarijev F1 bolid, koji je ulepšavala ljupka hostesa.

Treba pomenuti da je glavna nagrada sajma Toyota RAV4, a srećni vlasnik biće izvučen na zatvaranju 2.aprila.

Sve u svemu…

Ima se utisak da je organizator uspešno položio ispit. Veliki broj atraktivnih automobila i hostesa, mnogo originalno urađenih izložbenih prostora (Renault je imao fabrički štand) i dovoljno atraktivnih sadržaja. Zahvaljujući ljubaznim domaćinima, a pre svega gospodinu Tomislavu Blagaiću (predstojnik Zagrebačkog velesajma), osećao sam se "kao kod kuće", ali sa mnogo većim izborom modela i propratnih sadržaja.
VW Eos je ulepšavala Petra Smoljo (levo) sa jednako lepom koleginicom
Teško je bilo a ne primetiti da su prodavci i hostese izuzetno ljubazni i predusretljivi (iako sam uvek skretao pažnju na to da sam novinar iz Beograda). Interesantno je da su svi automobili bili otključani, kao i to da vam prilikom sedenja u vozilu niko ne stoji nad glavom. Propagandni materijal se delio "na tone", šampanjac i kokteli takođe – organizator je sve učinio da novinarima maksimalno olakša posao i učini ga što ugodnijim.

Zato sam više nego prijatno iznenađen onime što sam imao prilike da vidim na Zagreb Car Show-u, pa stoga svim ljubiteljima automobila savetujem da posete ovaj šou ukoliko za to imaju mogućnosti, jer sam siguran da neće zažaliti. Jednodnevna ulaznica zajedno sa katalogom košta 45,0 kuna, što je oko 540,0 dinara, ali za taj novac dobijate zaista mnogo.
F1 šampionski bolid Renaulta izložen pogledima posetilaca
Na kraju, svima nama ostaje da se nadamo da će sledeće godine na Beogradskom sajmu automobila biti više sadržaja i mnogo više modela, ali i da će Vlada Srbije shvatiti da treba podržati kupovinu novih automobila, pre svega manjim carinama i nižom stopom PDV-a kako bi se smanjio broj smrtno nastradalih na našim putevima. Podsetiću sve, a pogotovo nadležne u ovoj zemlji, da automobil u 21.veku nije nikakav luksuz, već potreba savremenog čoveka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: