Kako da izaberete najbolje zimske pneumatike za vaš SUV?

Putevi širom sveta, pa i u Srbiji preplavljeni su SUV modelima, a iako sami po sebi predstavljaju vozila namenjena za teže uslove vožnje i njima su potrebni adekvatni zimski pneumatici.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

20:00

Kako da izaberete najbolje zimske pneumatike za vaš SUV?
Foto: Thinkstock

Putnički pneumatici za sportsko-terenska vozila su na prvi pogled vrlo slični pneumaticima za obične automobile, ali se od njih razlikuju po vrlo važnoj karakteristici – imaju veću nosivost.

Zbog povišenog težišta i veće mase vozila, pneumatici za SUV vozila su podvrgnuti mnogo većim opterećenjima od onih koje mogu da podnesu obični pneumatici za automobile.

Konstrukcija SUV pneumatika je zato čvršća, ima adekvatno prilagođenu smešu pneumatika i oblik dezena (uzorka) površine naleganja.

Već kod običnih pneumatika valja prihvatiti savet da se štednja na račun kvaliteta nikad ne isplati, a to je kod kupovine pneumatika za sportsko-terenska vozila još važnije. Na SUV vozilima svoje mesto moraju da nađu samo pneumatici najvišeg kvaliteta, što naročito važi zimi. Ako ste mislili da na automobil montirate letnje terenske ili polu-terenske pneumatike, to vam nikako ne savetujemo.

Oni, inače, imaju malo grublji profil koji na prvi pogled deluje kao da će dobro prianjati u snegu (kao što dobro prianja na kamenju, stenama ili u blatu).

Međutim, nedostaju glavne karakteristike zimskih pneumatika a to su mekša mešavina gume koja na mrazu bolje prianja i lamele u blokovima površine naleganja koji se "urezuju" u sneg i tako omogućavaju bolje prianjanje.

Mnogi vozači sportsko-terenskih vozila su zato neprijatno iznenađeni kad sa običnim terenskim pneu¬maticima na putu nalete na uglačani sneg jer im prianjanje nije ništa bolje od onog koje nudi običan letnji pneumatik.

Pneumatici za SUV vozilo u gradu

Kako za letnje tako i za zimske pneumatike proizvođača renomiranih brendova važi da prolaze kroz temeljno testiranje i razvoj koji može da traje i više godina.

Veliku pažnju uporednom testiranju pneumatika posvećuju svake godine i nezavisna udruženja, automobilske revije i evropski automobilski klubovi.

Na ovogodišnjem testu zimskih pneumatika, objavljenom u nemačkoj reviji Auto Bild Allrad, prvo mesto u kategoriji pneumatika SUV/4x4 osvojio je Goodyearov pneumatik UltraGrip Performance SUV Gen-1.

UltraGrip Performance SUV Gen-1 je bio testiran na automobilu Audi Q5 u dimenziji 235/60R18.

Na testu je dokazao svoju svestranost i dobio najbolje ocene za prianjanje na mokroj podlozi i vodljivost na suvoj podlozi, a odlično se pokazao i pri kočenju na snegu.

Posebnost pneumatika Goodyear UltraGrip Performance SUV Gen-1 je, između ostalog, tehnologija Sound Comfort kod koje specijalna pena u konstrukciji pneumatika doprinosi osetnom smanjenju buke u vozilu, a da se pri tom ne smanjuje vek trajanja pneumatika.

Kad sledeći put budete kupovali pneumatike za svoje SUV vozilo, odvojte dovoljno vremena i izaberite one koji će obezbediti sigurnost vašeg automobila, vas i naravno drugih učesnika u saobraćaju.

Ne zaboravite – zimi su za SUV potrebni pravi zimski pneumatici namenjeni SUV vozilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: