Oni se ne plaše vožnje u automobilu bez vozača, a vi?

Skoro 400 stanovnika Arizone svakodnevno se prevozi Guglovim samovozećim automobilima u okviru pilot programa "Early Rider".

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 26.06.2018.

09:04

Oni se ne plaše vožnje u automobilu bez vozača, a vi?
Screenshot YouTube

Veruje se da autonomna vozila, koja tokom vožnje ne zahtevaju prisustvo čoveka za upravljačem, predstavljaju budućnost individualnog prevoza. U prilog tome idu tvrdnje da će njihova upotreba poboljšati bezbednost saobraćaja a smanjiti gužve na putevima i utrošak goriva/energije.

Ipak, mnogi su skeptični prema upotrebi automobila bez vozača u svakodnevnom saobraćaju. I dok neki nemaju poverenje i novu tehnologiju, drugi su protiv jer uživaju dok voze svoj auto i ne žele da im kompjuter oduzme to zadovoljstvo.

Negativnom raspoloženju javnosti prema samovozećim automobilima doprinose i povremeni incidenti ovih vozila tokom testiranja, a najdrastičniji takav slučaj dogodio u martu u Arizoni kada je Uberov testni automobil opremljen autonomnim sistemima vožnje usmrtio ženu koja je prelazila ulicu.

Tragični udes desio se uprkos tome što je tokom test vožnje za upravljačem bila žena tehničar čiji je zadatak bio da nadgleda vožnju i preuzme komande automobila u slučaju da nešto pođe naopako. Na kraju, sve je pošlo naopako – sistemi u automobilu nisu registrovali pešaka, a osoba za volanom nije uoošte reagovala.

Uber je posle ove tragedije u maju odlučio da ugasi test program samovozećih automobila u Arizoni, ali će ga nastaviti u nekim drugim delovima SAD i Kanade.
Screenshot YouTube
U Arizoni je aktivan još jedan test program automobila bez vozača. Reč je o Guglovom projektu “Waymo” koji za testiranje koristi minivan vozila Chrysler Pacifica.

Gugl je jedan od pionira u razvoju autonomnih vozila. Ovaj IT gigant vrši testove samovozećih automobila već skoro čitavu deceniju. Program “Waymo” pokrenut je 2016. i nadovezao se na ranija iskustva i rezultate dobijena na testovima dok su vozila još nosima na sebi ounaku Gugla.

Najnovijom fazom testiranja u Arizoni obuhvaćeni su obični ljudi, stanovnici ove savezne američke države.

Njih više stotina, uzrasta od 9 do 69 godina, prošlo je u poslednjih 12 meseci kroz program "Early Rider" kako bi svojim iskustvima i zapažanjima tokom svakodnevnih vožnji u automobilu bez vozača pomogli razvoj “Waymo” tehnologije.
Screenshot YouTube
Inače, za ovaj program prijavilo se preko 20.000 ljudi, što govori da su mnogi spremni da prihvate nove tehnologije i imaju poverenje u samovozeće automobile, a trenutno u njemu učestvuje oko 400 osoba.

Oni se svakodnevno prevoze do škole, posla i sl. u testnim vozilima Chrysler Pacifica, u kojima nema nikog osim putnika - test program je stigao do faze kada nije potrebno da neko sedi na mestu vozača i nadzire autonomnu vožnju.

U kompaniji Waymo kažu da su im veoma važne reakcije i zapažanja ovih ljudi, koji su praktično pioniri u korišćenju automobila bez vozača.

Sva njihova iskustva biće primenjena u unapređenju tehnologije, jer kompanija planira da do kraja 2018. u SAD pokrene komercijalni “car sharing” servis za usluge prevoza.
Screenshot YouTube
Tokom pilot programa "Early Rider", Waymo je otkrio da osobe koje se voze u samovozećim automobilima često imaju potrebu da postave neko pitanje tokom vožnje – ali nemaju koga da pitaju, pošto su sami u vozilu.

Zato su u kompaniji razvili sistem koji omogućava komunikaciju sa putnicima u automobilu putem smartfon aplikacije.

Osim toga, Waymo radi na još jednom problemu - kako da nežno probudi putnike koji su zadremali tokom vožnje.

Waymo je samo jedna od kompanija koje rade na razvoju i testiranju samovozećih automobila u SAD. Pored njih, tu su i pomenuti Uber, kao i General Motor sa svojim programom “Cruise Automation”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: