Porastao najmanji Audi: Predstavljen novi A1 Sportback

Audi je objavio tehničke detalje i fotografije nove, druge generacije svog malog hečbeka uoči zvanične premijere koja će se održati u Barseloni.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2018.

08:35

Porastao najmanji Audi: Predstavljen novi A1 Sportback

Nakon što su na Internet "procurile" prve fotografije novog A1 sa 5 vrata, nemački proizvođač nije imao više razloga da krije izgled i specifikacije ovog automobila.

Audi A1 Sportback za 2019. ima agresivniji i sportskiji dizajn spoljašnjosti u odnosu na odlazeći model a može se reći da je automobil znatno unapređeniji u svakom smislu.
U poređenju sa prvom generacijom A1 je i porastao, pa njegova dužina iznosi 4,03 m, širina 1,74 m, a visina 1,41 m.

Značajno je proširen i prtljažnik koji u osnovnoj konfiguraciji ima 335 litara (ranije 270 l), dok se obaranjem sedišta ovaj prostor može povećati na maksimalnih 1.090 litara.
Kupcima su na raspolaganju brojne mogućnosti personalizacije vozila, uključujući i dvobojnu karoseriju, a među doplatnim opcijama su i kompletni LED farovi i S Line paket koji obuhvata veće otvore za vazduh u prednjem braniku, prošireni zadnji spojler i posebne aerodinamičke dodatke na sajtnama.

U ponudi je 11 boja spoljašnjosti, plus opcija sa krovom i retrovizorima u drugoj, kontrastnoj nijansi.

Dostupan je i veliki izbor alu felni, dimenzija od 15 do 18 inča.
Novi, moderniji dizajn prisutan je i u putničkoj kabini, a u Audiju kažu da su unutrašnjost obložili visokokvalitetnim materijalima. Novi Audi A1 Sportback čak i u osnovnoj verziji ima 10,25 inčni digitalni displej umesto analogne instrument table, kao i multifunkcionalni volan.

Komandna tabla ima asimetrično dizajnirane otvore za vazduh, dok su pojedini ukrasni elementi ofarbani u skladu sa bojom spoljašnjosti.
Opcije u enterijeru uključuju sportska sedišta, grejena prednja sedišta i ambijentalno osvetljenje sa čak 30 boja. Moguće je naručiti MMI Radio Plus multimedijalni sistem sa 8,8 inčnim ekranom ili MMI Navigation Plus multimedijalni uređaj sa većim, 10,1 inčnim displejom.

Povezivanje sa smartfon uređajima obavlja se putem Android Auto i Apple CarPlay sistema, kao i pomoću dva USB priključka.

Za audiofile, Audi nudi izbor između dva opciona zvučna sistema, od kojih je jedan fabrički sa 8 zvučnika, a drugi premijum Bang & Olufsen sa 11 zvučnika.
Motorizacija se sastoji od TFSI turbo benzinaca zapremine 1.0 litra (3 cilindra) i 1.5 i 2.0 litara (4 cilindra). Raspon snage pogonskih jedinica kreće se od 95 ks (70 KW) i 200 ks (147 kW).

Većina verzija imaće u ponudi manuelni menjač ili sedmostepeni automatizovani prenosni sistem sa duplim kvačilom, dok će se u vrhu ponude nalaziti Audi A1 40 TFSI sa 200 konjskih snaga i šestobrzinskim automatskim S Tronic menjačem.
Na raspolaganju će biti i tri vrste ogibljenja, uključujući sportski sistem oslanjanja sa podesivim amortizerima.

Oni koji se odluče da doplate za Performance paket, dobiće automobil sa snažnijim kočnicama i diskovima prečnika 312 mm, napred, odnosno 272 mm pozadi.
Brojni su i bezbednosni sistemi koji će biti na raspolaganju vozaču, a među njima su upozorenje na neželjeno napuštanje okvira vozne trake, uz upravljačku asistenciju za povratak automobila u traku, limiter brzine, adaptivni tempomat, asistencija prilikom parkiranja, kao i radarski sistem za prevenciju frontalnog sudara sa funkcijom automatskog kočenja, ukloiko vozač ne reaguje na prethodno upozorenje.

Novi Audi A1 Sportback tebalo bi da stigne u prodajne salone do kraja godine, a cene za sada nisu poznate.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: