Kome su potrebni samovozeći motocikli? (VIDEO)

Ne, autonomni dvotočkaši neće vam oduzeti pravo da uživate u vožnji vašeg motocikla, ali će ulice učiniti bezbednijim za vožnju.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 08.06.2018.

10:59

Kome su potrebni samovozeći motocikli? (VIDEO)
Screenshot YouTube

Već godinama brojne kompanije testiraju samovozeće automobile na javnim saobraćajnicama, a pojedini serijski modeli već su opremljeni tehnologijama polu-autopilota.

Na putu do potpuno autonomnih serijskih automobila postoje razni izazovi i poteškoće, a među njima su i motocikli koji učestvuju u saobraćaju. Zbog toga je potrebno da prototipovi samovozećih automobila nauče da prepoznaju motocikl na putu, kako bi kasnije, tokom svakodnevne vožnje znali kako da reaguju kada se na ulici susretnu sa dvotočkašima.

Radi bezbednosti tokom testiranja, idealno bi bilo da i sam motocikl bude opremljen samovozećim sistemima, da motociklista ne bi morao da bude za upravljačem kako se ne bi dovodio u opasnost.
Screenshot YouTube
Činjenica je da su motocikli u saobraćaju manje vidljivi i teže uočljivi vozačima automobila u odnosu na vozila na 4 točka. Slično je i sa sistemima autonomne vožnje – i kompjuteri imaju problem da ih prepoznaju i nauče kako da reaguju na njih u svakodnevnom saobraćaju.

Kompanija A B Dynamics došla je na ideju da razvije samovozeći motocikl koji bi učestvovao u testiranju "automobila bez vozača". Na taj način, kompjuter u automobilu naučiće da prepozna motocikl na putu, a prilikom testova motociklista neće biti u opsanosti ako nešto krene po zlu – jer će se motocikl kretati samostalno, bez vozača.

Kao prototip samovozećeg motocikla, A B Dynamics je upotrebio poluzatvoreni skuter BMW C1 koji se proizvodio početkom 2000-tih. Ovaj skuter je pogodan za testove jer ima krovnu konstrukciju na koju se mogu postaviti svi neophodni senzori.

U kompaniji A B Dynamics smatraju da samovozeći motocikli mogu da budu korisni i u drugim oblastima testiranja, kao što je ispitivanje izdržljivosti i trajnosti dotočkaša u eksploataciji.

Pogledajte video:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: