Broj elektrifikovanih automobila u svetu povećan za 50%

Krajem 2017. na putevima širom sveta nalazilo se preko 3 miliona električnih i plug-in hibridnih automobila, objavila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom godišnjem izveštaju.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

11:47

Broj elektrifikovanih automobila u svetu povećan za 50%
Toyota Prius Plug-in Hybrid

To je povećanje od 54 odsto u poređenju sa 2016, kada je u svetu bilo oko 2 miliona vozila koja čije pogonske baterije mogu da se dopunjavaju na spoljašnjim izvorima struje preko kabla.

Za ovako veliki globalni rast najzaslužnija je Kina gde je samo u protekloj godini prodato čak 580.000 električnih (EV) i plug-in hibridnih (PHEV) automobila.

Broj elektrfikovanih vozila povećan je značajno i u Sjedinjenim Državama, gde je u 2017. kupcima isporučeno oko 280.000 EV i PHEV vozila.

Iako je rast prodaje elektrifikovanih automobila trenutno najveći u Kini i SAD, najveće tržišno učešće ova vrsta vozila beleži na nekim evropskom tržištima, u Norveškoj (39%) i Islandu (12%).

Kina nije samo svetski lider u prodaji automobila na struju, već je u toj zemlji zabeležen i značajan porast električnih autobusa i električnih dvotočkaša.
Elektrièni Nissan Leaf 2. generacije
Sa rastom broja elektrifikovanih automobila u svetu, iz godine u godinu povećava se i broj punjača, kako onih privatnih – u kućama i poslovnim objektima, tako i javnih stanica za dopunu baterija.

U 2017. u svetu je bilo oko 3 miliona instaliranih punjača u privatnim kućama i poslovnim objektima i oko 430.000 javnih, svima dostupnih mesta za dopunu baterija. Ipak, samo 25% javnih punjača u svetu su takozvani brzi punjači gde vozači mogu za relativno kratko vreme da napune baterije svojih električnih automobila.

Prema izveštaju IEA, tražnja za elektrifikovanim vozilima će rasti i u budućnosti, ali su potrebne i određene inovacije u ovoj oblasti.

Agencija predviđa da bi na putevima širom sveta u 2030. moglo da bude oko 125 miliona EV i PHEV vozila, ako sadašnji trendovi i najavljeni planovi auto-kompanija i drugih subjekata uključenih u razvoj elektrifikovanih automobila, baterija i infrastrukture budu realizovani.

Ako bi, uz to, i države pooštrile ekološke mere kroz zabranu prodaje novih vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, broj elektrifikovanih automobilia do 2030. mogao bi da poraste čak na 220 jedinica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: