Baterije iz slupanog Tesle ponovo gore 6 dana kasnije

Udes Modela X koji se dogodio u martu u Kaliforniji i dalje je pod istragom, a vatrogasci koji su učestvovali u gašenju požara na vozilu izneli su svoja iskustva sa zapaljenim pogonskim baterijama električnog automobila.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2018.

12:08

Baterije iz slupanog Tesle ponovo gore 6 dana kasnije
Screenshot

Da elektroautomobili kod kojih se prilikom sudara zapale baterije gore veoma burno, videlo se i prilikom najnovijeg udesa Tesla automobila koji se dogodio u Švajcarskoj, a u kome je poginuo vozač iz Nemačke.

Vatrogasci koji nakon ovakvih nesreća intervenišu suočavaju se sa velikim poteškoćama prilikom gašenja požara, o čemu najbolje svedoči slučaj iz 2017. kada je u Austriji jedan Teslin Model S gasilo čak 35 vatrogasaca sa 5 vozila.

Problem na koji su tada ukazivali Austrijanci, a koji je karakterističan za požare na električnim vozilima, jeste da je njihovo gašenje veoma zahtevno, jer se vatra stalno iznova pojavljuje. Slična iskustva podelili su i vatrogasci iz Mauntin Vjua, koji su gasili požar na Modelu X posle martovskog udesa.

Oni su naveli da su se oštećene pogonske baterije iz automobila iznova palile nekoliko puta nakon nesreće, iako je požar pre toga bio ugašen.

Huan Dijaz, šef vatrogasne jedinice iz Mauntin Vjua tvrdi da su se čak i nakon 6 dana od nesreće delovi baterijskog sklopa iz uništenog automobila ponovo zapalili. Dijaz je svoje iskustvo sa gašenjem požara na električnom automobilu dokumentovao na 13 stranica gde su navedene opasnosti i problemi sa kojima su se susreli vatrogasci koji su intervenisali nakon udesa Modela X.

S obzirom da se na putevima u SAD, ali i u svetu, svake godine povećava broj električnih automobila, raste i broj nesreća u kojima učestvuju ova vozila, pa će ovakva dokumentacija biti od pomoći vatrogascima kada se suoče sa zapaljenim pogonskim baterijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: