Kako je Mercedes maštao 1996. i šta je od toga ostvario

Mercedes je bio inovator mnogih novih tehnologija i sistema koji su danas standard u auto-industriji. Najbolji primer za to je koncept F200 Imagination iz 1996.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 19.04.2018.

11:12

Kako je Mercedes maštao 1996. i šta je od toga ostvario

Mnoge inovacije u automobilskoj industriji najpre se pojave na konceptnim vozilima, da bi tek godinama, pa i decenijama kasnije našle svoje mesto u produkcijskim modelima.

Ipak, neke zamisli su previše smele i izvan standarda, pa nikada ne dospeju do serijskih automobila.
Jedan od koncepata koji su svojevremeno privukli veliku pažnju zaljubeljenika u automobile je Mercedes F200 Imagination iz 1996.

Ovaj luksuzni kupe predstavljen je na sajmu automobila u Parizu pre 22 godine sa 6.0 litarskim V12 motorom koji proizvodi 400 ks (294 kW) i 570 Nm.

Snaga se prenosila na zadnje točkove pomoću 5-brzinskog automatika.
Iako je imao za to vreme impresivnih 400 "konja", motor nije ono što je privlačilo najviše pažnje na ovom automobilu – bili su to džojstici kojima se upravljalo vozilom umesto klasičnog volana.

Osim toga, mnogi sadržaji ovog koncepta, koji su danas uobičajeni na serijskim automobilima, tada su predstavljali nešto novo i neuobičajeno.

Priča o F200 počinje 1991. kada je Mercedes pokrenuo seriju futurističkih konceptnih oznaka sa oznakom "F". Prvi je bio F100, da bi 5 godina kasnije bio predstavljen i F200 Imagination.
Jedan od noviteta bili su adaptivni bi-ksenon farovi koji su se sastojali od 6 zasebnih jedinica.

Svetlost farova bi se menjala uključivanjem i isključivanjem nekog ili više modula, u zavisnosti od brzine automobila, ali i od tog šta se nalazi ispred vozila.

Danas su adaptivni farovi uobičajeni na mnogim modelima automobila, čak i na nekima iz srednje klase putničkih vozila, a koriste LED tehnologiju koja je u međuvremenu zavladala auto-industrijom.

Zadnje svetlosne grupe bile su takođe izvan tadašnjih standarda sa neonskom cevi umesto klasičnih migavaca.
Jedna od najvažnijih inovacija bio je bočni zavesasti vazdušnji jastuk, dok je prednji jastuk za vozača bio smešten ispod komandne table, s obzirom da F200 nije imao volan.

Poput mnogih današnjih koncepata, ni Mercedes F200 Imagination nije imao klasične spoljne retrovizore. Umesto njih koristio je kamere koje su se nalazile u zadnjim nosačima krova.

Postojala je i kamera koja se nalazila u zadnjem braniku, a svi prikazi sa kamera mogli su da se vide na ekranima na komandnoj tabli, ali i na displeju koji je postavljen umesto ogledala standardnog unutrašnjeg retrovizora.

Dve decenije kasnije, zadnja kamera je uobičajena na savremenim modelima, a nekoliko proizvođača najavljuje da će uskoro zameniti ogledala retrovizora – kamerama.
Ipak, možda najzanimljiviji detalj na F200 bili su upravljački džojstici. Bilo ih je dva – jedan se nalazio se leve strane, u vozačevim vratima, a drugi na centralnoj konzoli (kako bi automobilom podjednako vešto mogli da upravljaju i levoruki vozači).

Oba su imala istu funkciju – guranjem napred bi se dodavao gas, povlačenjem pozadi bi se kočilo, a pokretima džojstika levo-desno bi se skretalo.

Na njima su bile i druge komande koje se inače nalaze na ručicama iza volana, poput uključivanja migavaca, farova ili brisača.

Međutim, ova vizija upravljanja nije našla svoje mesto u produkcijskim vozilima, jer se pokazalo da je klasičan volan nezamenjiv – bar dok se jednog dana ne pojave serijski samovozeći automobili.
F200 je na više načina predstavljao prozor u buudćnost Mercedesovih tehnologija.

U njemu su takođe debitovali aktivni sistem oslanjanja (Active Body Control) i sistem za prepoznavanje glasovnih komandi (Linguatronic), koji su u međuvremenu, uz pomenuti zavesasti vazdušni jastuk, stigli i u serijske modele.

Kada je reč o ekstravagantnom sistemu otvaranja vrata, on je kasnije u sličnoj konfiguraciji primenjen u Mercedesu SLR, dok je elektro-transparentni panoramski krov našao svoje mesto u Maybachu 62.

Čak je i dizajn koncepta iskorišćen u nekim docnijim produkcisjkim automobilima, kao što su S klasa (W220) i CL klasa (C215).

U nastavku možete pogledati video snimke promocije koncepta F200 iz 1996: . .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: