Ambiciozan i gladan moći: Ko je novi šef Volkswagena?

Herbert Dis je do pozicije jednog od najuticajnijih ljudi u svetskoj auto-industriji stigao preko Boscha i BMW-a.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 14.04.2018.

16:50

Ambiciozan i gladan moći: Ko je novi šef Volkswagena?

Nadzorni odbor Volkswagena u četvrtak je postavio Herberta Disa na poziciju izvršnog direktora te grupacije.

Dis je na tom položaju zamenio dosadašnjeg prvog čoveka, Matijasa Milera, koji je na mesto direktora stigao nakon dizel skandala u jesen 2015. godine.

Iako je pre nove funkcije bio na čelu brenda Volkswagen, 59-godišnji Dis nije započeo svoju uspešnu karijeru u ovom proizvođaču.
Rođen u Minhenu, Herbert Dis je najpre radio za Bosch. U tu kompaniju stigao je kasnih 1980-tih, da bi 1994. godine postao direktor jedne Boschove fabrike u Španiji.

Usledio je prelazak u BMW, gde je, između ostalog, tokom tri godine upravljao pogonom u Oksfordu. Bio je i direktor za nabavke, a zatim i šef odeljenja za istraživanje i razvoj.

Kada je 2014. njegov tadašnji rival u kompaniji, Harald Kriger, postavljen za prvog čoveka BMW-a, Dis je shvatio da mu je uskraćena šansa za dalji napredak u karijeri u bavarskom proizvođaču, pa je u leto 2015. prešao u grupaciju Volkswagen, gde je zauzeo poziciju šefa matičnog brenda.
Ispostaviće se da je tajming za prelazak u Volkswagen bio odličan po Disa, s obzirom da je nekoliko meseci kasnije izbila dizel afera zbog koje će uslediti smene na vrhu grupacije, čime je mu je olakšan kasniji uspon do mesta prvog čoveka nemačkog auto-giganta.

Kriivca za dizelgejt pala je na stari rukovodeći kadar, koji je dugo bio u Volkswagnu, dok su novi ljudi, poput Disa, bili "čisti" i pogodni za napredovanje u kompaniji.

Usledila je kruna dosadašnje karijere čoveka koga su u prošlosti kolege opisivale kao "ambicioznog i gladnog moći" – dolazak na čelnu poziciju čitave VW grupacije, odnosno na jedan od najuticajnijih položaja u svetskoj auto-industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: