Popularniji od kože – ovaj materijal je sve traženiji

Zahvaljujući brojnim prednostima u odnosu na kožu, Alcantara je poslednjih godina postala veoma zastupljena u savremenim automobilima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 12.04.2018.

12:15

Popularniji od kože – ovaj materijal je sve traženiji

Materijal koji se osim u skupocenim i sportskim automobilima sve češće može videti i u jeftinijim modelima, koristi se za presvlake sedišta, ali i za oblaganje komandne table, unutrašnjih delova vrata, pa čak i volana.

Zbog sve veće popularnosti Alcantare u automobilskoj, ali i drugim industrijama, istoimena kompanija koja izrađuje ovaj materijal, sve teže uspeva da zadovolji tražnju naručilaca, tako da u poslednje vreme dolazi do nestašice na tržištu.

Prvi čovek kompanije "Alcantara", Andrea Boranjo, kaže za Motor Trend da fabrika radi punim kapacitetom, ali da je trenutno u stanju da proizvede "samo" 8 miliona metara tkanine godišnje.
Za to što su njihovi kapaciteti u potpunosti uposleni, kompanija može da zahvali rastu tražnje u auto-indiustriji, koji je u poslednjih sedam godina iznosio 15 i više proceneta na godišnjem nivou.

Automobilska industrija je najveći potrošač Alcantare - oko 80% ukupne proizvodnje završi u putničkim vozilima. Osim toga, ovaj materijal koristi se i u mnogim drugim proizvodima – od IT do avionske industrije.
Alcantara u automobilima služi kao alternativa nekada veoma traženoj prirodnoj koži, koja je vremenom izgubila na popularnosti. Izgledom podseća na "antilop" kožu, ali je u potpunosti sačinjena od veštačkih komponenti – 68% od poliestera i 32% od poliuretana.

Materijal je razvijen ranih 1970-tih u Japanu, a karakteriše ga povećana izdržljivost u eksploataciji i otpornost na fleke.

Pored toga, značajno je lakši od kože (i do 50%), pa je u modelima Lamborghinija zahvaljujući upotrebi Alcantare postignuta ušteda u masi i do 5 kg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: