Statistika opominje: Oprez na putu za uskršnje praznike

Tokom predstojećih praznika na putevima u Srbiji očekuje se povećan intezitet saobraćaja, a upravo se za vreme Uskrsa proteklih godina dogodio veliki broj nesreća sa smrtnim ishodom i teškim telesnim povredama.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 05.04.2018.

16:30

Statistika opominje: Oprez na putu za uskršnje praznike

Naredna četiri slobodna dana mnogi od nas će iskoristiti za izlete ili kraća putovanja sa svojim porodicama.

To znači i više automobila na putevima, povećanu nervozu kod vozača u slučaju gužve u saobraćaju, ali i potencijalnu opasnost da se nakon opuštenog druženja uz čašicu sedne za volan u alkoholisanom stanju.

Svi ovi faktori utiču negativno na bezbednost na putu, o čemu govore i podaci koje je objavila Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije.

Naime, samo u proteklih 5 godina, tokom četiri praznična dana (od Velikog petka do drugog dana Uskrsa), na putevima našoj zemlji poginula je 31 osoba u saobraćajnim nezgodama dok su 902 lica povređena, od čega je 198 osoba pretrpelo teške telesne povrede.

U Agenciji kažu da se saobraćajne nezgode sa smrtnim posledicama najviše događaju na otvorenim deonicama državnih puteva, kao i na putevima koji se pružaju u pravcu, što ukazuje na to da je brzina jedan od uzročnika smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama.
Primer bespotrebnog i kažnjivog preticanja na duploj punoj (Foto: B92)
Niko od nas ne bi želeo da praznike koje provodi u krugu porodice pamti po nečem ružnom, a pogotovo ne po saobraćajnoj nezgodi. Čak i najmanji incident ili obična neprijatnost na putu, mogu da nam pokvare praznik koji smo dugo iščekivali, da i ne spominjemo nešto gore od toga.

Stoga, ako krećete na put, nemojte da žurite. Ukoliko vam je bitno da tamo gde ste se uputili stignete u tačno određeno vreme – krenite ranije, umesto da jurite.

Ako ste pošli ranije, a usput vas iznenade gužve na izlascima iz velikih gradova, naplatnim rampama ili granici, bićete manje nervozni jer znate da nigde nećete zakasniti. Takođe, informišite se unapred o stanju na putevima i saobraćaju.

Strpljenje je ključno za bezbednost u vožnji i kada naletite na kolonu. Mnogi vozači iznervirani zbog toga što se dugo voze iza nekog sporog kamiona skloni su rizičnim preticanjima čime dovode u opasnost svoje saputnike ali i putnike u vozilima koja im dolaze u susret.

Pretičite oprezno, onda kada se za to steknu uslovi, a ne ishitreno i impulsivno - a naročito ne tamo gde to nije dozvoljeno.
Još gora situacija - pored duple pune, tu je i nepregledna desna krivina (Foto: B92)
Podsećamo vas i da je izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje su ove nedelje stupile na snagu, dozvoljena granica alkohola u krvi kod vozača snižena sa 0,3 na 0,2 promila, dok za vozače početnike važi nulta tolerancija na alkohol.

Zato nemojte da mnogo kalkulišete - da li ćete konzumiranjem jednog piva ili čaše vina preći dozvoljenu granicu – najbezbednije je i po vas i po druge učesnike u saobraćaju da uopšte ne sedate za volan ako ste nešto pili.

Srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: