Svetska premijera: Stigla je nova Toyota RAV4 (VIDEO)

Toyota je na sajmu automobila u Njujorku predstavila petu generaciju svog najprodavanijeg SUV modela.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 28.03.2018.

09:22

Svetska premijera: Stigla je nova Toyota RAV4 (VIDEO)

Prva generacija modela RAV4 pojavila se 1994. i započela SUV revoluciju koja traje i četvrt veka kasnije - ova vrsta automobila nikad nije bila popularnija i rasprostranjenija nego danas.

Uprkos veoma velikoj konkurenciji u SUV segmentu, RAV4 se zadržao u vrhu popularnosti svih ovih godina, pa je 2017. završio na prvom mestu u svetu sa više od 800.000 prodatih jedinica.
U trenutku kada je aktuelni model izuzetno tražen u celom svetu, Toyota lansira potpuno novu generaciju, sa znatno drugačijim vizuelnim imidžom u odnosu na prethodnika.

Pogledajte video: Novi RAV4, koji ovih dana debituje na auto-salonu u Njujorku, stilski je zasnovan na Toyotinom konceptu FT-AC iz 2017. godine i ima robustniji izgled u poređenju sa prethodnom generacijom.

Dizajn spoljašnjosti obiluje oštrim ivicama, bez zaobljenih površina. Automobil sada više nalikuje na vozilo kojim se možete zaputiti u avanturu izvan asfaltiranih puteva, nego na urbani krosover.
Unutrašnjost je takođe modernizovana, a kao i kod većine savremenih modela, na vrhu centralne konzole nalazi se veliki ekran multimedijalnog sistema, osetljiv na dodir.

Ipak, nisu sve kontrole i funkcije prebačene na touchscreen, već su zadržane standardne fizičke komande klima uređaja.
Kupci standardno dobijaju 7-inčni ekran, a kao opcija na raspolaganju je displej promera 8 inča.

U ponudi je i doplatni JBL audio sistem.
Standardna je i bogata bezbednosna oprema, poput osam vazdušnih jastuka i Toyota Safety Sense (TSS) sistema asistencija.

TSS obuhvata sistem za prevenciju sudara sa funkcijom detekcije pešaka, adaptivni tempomat, upozorenje na neželjeno napuštanje vozne trake sa funkcijom asistencije održavanja vozila u okvirima saobraćajne trake, automatska duga svetla i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova.
Umesto dosadašnje TNGA-C (Toyota New Global Architecture) mehaničke platforme, na kojoj je bila zasnovana četvrta generacija (koriste je Prius i C-HR), novi RAV4 postavljen na TNGA-K mehaničku osnovu koji deli sa, u Americi veoma popularnim, modelom Camry.

Zahvaljujući tome, RAV4 za 2019. ima veće međuosovinsko rastojanje za oko 3 cm i ono sada iznosi 2.690 mm. Ipak, sa ukupnom dužinom od 4.595 mm automobil je nešto kraći od prethodnika.

Sa druge strane, povećana je širina na 1.854 mm, dok je RAV4 sa visinom od 1.699 mm neznatno niži nego ranije.
Toyota RAV4 za 2019. prvi je model te kompanije sa pogonom na sva 4 točka koji ima Dynamic Torque Vectoring sistem.

Ovaj sistem prati vozačeve inpute i uslove vožnje te automatski distribuira obrtni moment do odgovarajućih točkova kako bi održao željeni smer u zahtevnim voznim uslovima.
Kada je reč o motorizaciji, u Njujorku su, razumljivo, najavljeni pogonski sistemi za severnoameričko tržište.

RAV4 za 2019. biće u SAD dostupan sa četvorocilindarskim 2.5 litarskim benzincem koji je uparen sa osmostepenim automatikom, dok će hibridna verzija osim pomenutog benzinskog agregata imati i elektromotor, a snaga će se prenositi na točkove putem CVT menjača.

Specifikacije motora za sada nisu objavljene.
Toyota će novi RAV4 u Americi ponuditi u dve stilske verzije - Limited i Adventure - sa različitim paketima opreme, koje će se i vizualno razlikovati po detaljima kao što su maska hladnjaka, prednji branik i svetla za maglu.

Limited varijanta ima luksuznije elemente, uključujući i hromirane detalje na spoljašnjosti, kao i alu felne od19 inča.

RAV4 Adventure, kao što samo ime govori, namenjen je avantruristički orijentisanim kupcima i ima robustniji izgled, sa naglašenijim zaštitnim elementima na donjim delovima karoserije i tipičnim krovnim nosačima.
Nova Toyota RAV4 na severnoameričko tržište stiže pred kraj 2018. godine, a hibridni model pojaviće se početkom 2019.

Datum evropske premijere trenutno nije poznat, ali je Toyota saopštila da će RAV4 stići na Stari kontinent u prvom tromesečju 2019.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: