Mazdin pogled u budućnost iz Ženeve

Mazda je na auto-salonu u Ženevi izložila dva koncepta koji pokazuju u kom smeru će se kretati dizajn sledeće generacije modela ovog proizvođača. Osim toga, premijeru je imala i redizajnirana "šestica" karavan.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 09.03.2018.

09:09

Mazdin pogled u budućnost iz Ženeve
Mazda Vision Coupe Concept (Foto: Newspress)

Japanski proizvođač na ovogodišnjoj ženevskoj izložbi nije predstavio nove modele, ali je privukao pažnju publike konceptima Vision Coupe i Kai, koji najavljuje naslednika aktuelne Mazde 3.

Oba koncepta debitovala su prošle jeseni na tokijskom salonu automobila, a u Ženevi su imala evropsku premijeru.
Mazda Vision Coupe Concept (Foto: Newspress)
Karakteriše ih modernizovani Kodo dizajn - elementi poput velike maske hladnjaka i uskih farova koji se zavlače duboko u prednja krila automobila ovde su još naglašeniji nego na aktuelnim Mazdinim produkcijskim modelima. Iako nije reč o klasičnim sportskim modelima, oba koncepta imaju izrazito sportski izgled.
Mazda Vision Coupe Concept
Mazda Vision Coupe je luksuzna kupe limuzina sa enterijerom koji odlikuje minimalstički, ali luksuzni dizajn, sa ukrasnim elementima od drveta i klasičnom instrument tablom sa analognim satovima, dok je veliki digitalni displej multimedijalnog sistema vešto uklopljen u gornji deo komandne table.

Iako bi fanovi Mazde voleli da ovaj automobil jednog dana vide na drumu, za sada nema zvaničnih potvrda da bi koncept mogao da bude pretočen u serijski model.
Mazda Kai Concept (Foto: Newspress)
Za razliku od Vision Coupea, drugo konceptno vozilo koje je Mazda predstavila ženevskoj publici dobiće svoju produkcijsku verziju, uz manje ili veće izmene u dizajnu.
Mazda Kai Concept (Foto: Newspress)
Reč je o Kai Conceptu, kojim Mazda najavljuje sledeću generaciju svoje "trojke".

I ovaj hečbek sa 5 vrata oblikovan je u duhu Kodo dizajna, ali će serijski model svakako imati nešto umereniji i konvencionalniji izgled.
Mazda Kai Concept
Unutrašnjost je dizajnirana po sličnom stilskom receptu koji smo videli i na luksuznom konceptu Vision Coupe, sa klasičnom instrument tablom i poluskrivenim displejom multimedijalnog sistema u komandnoj tabli.
Mazda6 Wagon (redizajn)
U Ženevi je održana i evropska premijera restilizovane Mazde 6 Wagon.

Očekivano, promene na karavanu su skoro identične kao na već osveženoj limuzini, a ukljujući novu prednju masku, hromirane detalje oko vozila i nova LED svetla.
Mazda6 Wagon (redizajn)
Unutrašnjost je promenjena na znatno višem nivou. Kontrolna tabla je zamenjena jednostavnijim izgledom sa više ravnih površina, uz novi menjač, nova sedišta i novu tehnologiju.

Tu je i osmoinčni ekran osetljiv na dodir za multimedijalni sistem uz opciju za sedmoinčni TFT displej na instrument tabli.
Mazda6 Wagon (redizajn)
Motorizacija za evropsko tržište uključuje tri benzinca i dva dizelaša. SKYACTIV-G 2.0 dostupan je u dve varijante, sa 145 ks (107 kW) i 165 ks (121 kW).

Pored njega, na raspolaganju je i SKYACTIV-G 2.5 koji isporučuje 194 ks (143 kW) i 258 Nm.
Mazda6 Wagon (redizajn)
U ponudi je i dizelaš SKYACTIV-D 2.2, takođe u dve opcije, sa 150 ks (110 kW) i 380 Nm, i sa 184 ks (135 kW) i 445 Nm.

Mazda je takođe napravila izmene i na vešanju koje bi trebalo da poboljša udobnost i okretnost vozila, a stiže i novi i-ACTIVSENS bezbednosni sistem uz kameru sa preglednošću od 360 stepeni.

Više fotografija sa Sajma u Ženevi 2018. pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: