Može li VW T-Roc postati Golf među SUV?

Nemački automobilski gigant Volkswagen predstavio je sredinom oktobra svoj prvi SUV u klasi krosovera T-Roc, od koga se očekuje da pokori tržište.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 27.12.2017.

19:45

Može li VW T-Roc postati Golf među SUV?
Foto: Getty images

Izgrađen na MQB platformi koju deli sa Golfom, od T-Roc se očekuje da bude upravo "golf" u SUV segmentu, iako konkurencija nije nimalo naivna.

Tu su MINI Countriman, Renault Captur, Peugeot 2008, Opel Mokka, Nissan Juke, Ford Ecosport, Citroen C3 Aircross, Jeep Renegade, FIAT 500X, Suzuki Vitara, Mazda CX-3, Honda HR-V, Audi Q2, Toyota C-HR.

Gigant iz Volfsburga planira godišnju prodaju od oko 200.000 jedinica u Evropi, te još oko 250.000 u Kini, a ovaj plan je čak i limitiran kako ne bi bio ugrožen upravo "gospodar" Golf.

U roku od samo nekoliko meseci VW je sa prvobitno predviđenih 70.000 utrotručio planove za svoj novi model što jasno pokazuje da očekivanja verovatno neće biti daleko od realnosti.

Glavni adut T-Roca je izuzetno agilan, a ujedno i ekonomičan 1.0-litarski turbobenzinac TSI sa 115 KS u najslabijoj varijanti, od koje se očekuju i najbolji rezultati prodaje. Ostali pogonski agregati su 1.5-litarski TSI u verzijama sa 150 i 190 KS, te 1.6-litarski dizel TDI sa 115 KS i dve verzije najveće 2.0-litarske TDI jedinice sa 150 i 190 KS.

Druga prednost T-Roc u odnosu na brojne konkurente, između ostalog i sestrinski Q2 iz Audija, je i mogućnost naručivanja verzije sa pogonom na obe osovine (4Motion AWD), uz veći putnički i prtljažni prostor i mnoštvo modernih gedžeta, kao i izuzetno visok nivo bezbednosti.

Glavna mana ovog modela je ista stvar koja "krasi" skoro svaki VW – cena. Osnovni model neće biti ispod 20.000 evra (na tržištu Nemačke), a maksimalna će ići čak do skoro 45.000.

Poređenja radi, neki od najprodavanijih modela kod konkurencije, Captur i Juke iz Renault-Nissan grupe startuju od oko 16.000 evra, a približnu vrednost kao T-Roc imaće Toyotin C-HR Hybrid.

Takođe, kod T-Roc se kao nedostaci ističu i velika buka u putničkom prostoru, što od motora, što od guma i vetra, te završna izrada unutrašnjih elemenata koja je daleko ispod Volkswagenovog nivoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: