Srbi se ne plaše samoupravljajućih automobila

Iako su Srbi poznati kao strastveni vozači, koji će uvek radije izabrati manuelni umesto automatskog menjača, ipak nisu apsolutni protivnici samovozećih automobila koji bi vrlo brzo mogli da se nađu na putevima.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.12.2017.

16:45

Srbi se ne plaše samoupravljajućih automobila
Foto: Getty images

U anketi koju je sproveo sajt B92, oko 50% odsto učesnika bi prihvatilo budućnost sa autonomnim vozilima, ali pod uslovom da mogu da preuzmu kontrolu nad vozilom kad god požele.

Jedna trećina anketiranih je apsolutno protiv samovozećih automobila, dok se njih oko 15% raduje budućnosti u kojoj će ih sopstvena kola voziti bez potrebe da sami učestvuju u toj radnji.

Razlozi za i protiv su različiti, a u prilog samovozećim automobilima idu uglavnom umor i izlazak u grad, što učesnici ankete vide kao idealne situacije u kojima bi im dobrodošlo takvo vozilo.

Naravno, ima onih i koji su ogorčeni na stanje na našim drumovima.

"S obzirom na kulturu vozača u Srbiji, trebaju nam što pre samovozeća vozila", kaže čitalac našeg portala Mare, koji je dobio najviše pozitivnih preporuka među komentatorima.

Naravno, neki su sumnjičavi u bezbednost autonomnih vozila, više veruju čoveku nego mašini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: