Britanac sa nemačkim srcem: Novi Aston Martin Vantage

Aston Martin je objavio fotografije i tehničke detalje nove generacije modela Vantage, koji ispod haube ima AMG-ov V8 motor.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 22.11.2017.

09:30

Britanac sa nemačkim srcem: Novi Aston Martin Vantage

Britanski proizvođač potrudio se da ponudi svež i znatno drugačiji dizajn spoljašnjosti od onog koji je krasio prethodnika.

Ipak, novi Vantage zadržao je prepoznatljive stilske elemente tipične za Aston Martin, kao što je karakteristična maska hladnjaka čiji je oblik zaštitni znak automobila te kompanije. Međutim, maska je sada stilizovana, povećana i postavljena niže u odnosu na aktuelni model.
Na taj način, Vantage je dobio moderniji i agresivniji izgled, a u prilog takvom dizajnu idu i manje prednje svetlosne grupe.

Silueta automobila je slična kao kod prethodne generacije, uz spušteniji "nos" i vertikalno zasečen zadnji deo vozila.

Značajne promene dogodile su se pozadi, gde se umesto klasičnih stop svetala čitavom širinom automobila prostire uska, vijugava LED traka.
Moderni dizajn prati i unapređena aerodinamika, koja je, kako kažu u Aston Martinu, ključna za oblikovanje nove generacije modela Vantage. Konstrukcija automobila izvedena je iz aluminijumske strukture Aston Martina DB11, ali je 70% delova novo.

Automobil je opremljen aktivnim sistemom oslanjanja sa tri moda u vožnji: Sport, Sport Plus i Track.
U velikoj meri promenjen je i izgled enterijera, pa prednji deo centralne konzole više nije toliko isturen u prostor između vozača i suvozača.

Iz korena je izmenjen i dizajn ventilacionih otvora i komandi klima uređaja, a tu je i danas već neizbežni ekran multimedijalnog sistema u obliku tableta na vrhu komandne table. Ugrađen je i novi, zasečeni volan, kao i nova kožna sportska sedišta.
Kao što je i najvljeno, za pogon je upotrebljen twin-turbo 4.0 V8, razvijen u nemačkom AMG-u.

Aston Martin je još 2013. postigao dogovor sa AMG-om o nabavci motora za neke svoje buduće modele, pa se tako isti V8 prethodno našao u slabijoj verziji DB11. Motor koji pogoni novi Vantage iste je snage kao onaj u DB11 (510 ks), dok maksimalni obrtni moment iznosi 685 Nm.
Uparen je sa ZF osmostepenim automatikom, ali je Aston Martin najavio da će kasnije ponuditi i model sa manuelnim menjačem.

Britanski proizvođač objašnjava da je maksimalno snizio poziciju motora i pomerio ga što više ka kabini, kako bi spustio težište vozila i postigao idealan raspored mase po osovinama, 50:50%. Inače, masa praznog automobila je 1530 kg.

Prema fabričkim podacima, novi Vantage od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,6 s, dok je maksimalna brzina 313 km/h.
Aston Martin je odmah po predstavljanju nove generacije otvorio i knjigu narudžbina za ovaj model, pa Vantage na domaćem, britanskom tržištu košta od 120.900 funti, dok je početna cena automobila u Nemačkoj 154.000 evra. Amerikanci će ga plaćati od 149.995 dolara.

Do prvih vlasnika novi Vantage stiže u proleće 2018.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: