Dečaka spasla reakcija vozača, ali i autonomna kočnica

Savremeni elektronski sistemi pomoći vozaču u teoriji i na simuliranim testovima funkcionišu odlično, ali najbolja potvrda njihove vrednosti su situacije iz stvarnog života.

Podeli
Screenshot YouTube
Screenshot YouTube

Video-snimak incidenta u kome se vidi kako se šleper zaustavlja u poslednjem trenutku ispred neopreznog dečaka koji je istrčao na put imao je srećan kraj zahvaljujući pravovremenoj reakciji vozača, ali i Volvo sistemu automatskog kočenja u slučaju opasnosti koji je takođe u velikoj meri zaslužan za to što je tragedija izbegnuta:

Kao i mnogi drugi svetski proizvođači motornih vozila, i Volvo je razvio tehnologiju pomoći vozaču pri kočenju u situacijama kada kompjuter proceni da postoji opasnost od sudara sa vozilom ispred ili, kao u ovom slučaju, od udara pešaka. Sistem najpre signalizira vozaču da reaguje kako bi izbegao sudar, a ako njegova reakcija (kočenje) nije dovoljna da bi se sprečila nezgoda, automatski koči vozilo.

Na papiru i testovima u kontrolisanim uslovima sve deluje sjajno, ali tek incidenti poput ovog (koji je snimljen kamerom na komandnoj tabli drugog kamiona koji se kretao iza autobusa) pokazuju njegovu pravu vrednost i ulogu – spasavanje ljudskih života u saobraćaju.

Sistem koji Volvo ugrađuje u svoja vozila sastoji se od kamere, radara, kontrolne jedinice i kočionog sistema. Služi pre svega da spreči sudar sa drugim vozilom koje je naglo usporilo ili se zaustavilo u istoj kolovoznoj traci, ali se jednako dobro pokazao u detektovanju manjih pokretnih objekata kao što je u ovom slučaju dečak koji pretrčava put.

Kako sistem funkcioniše možete pogledati u video-klipovima u kojima Volvo demonstrira ovu tehnologiju:

.

.

Prati B92 na Viberu

Aktuelno

Da se podsetimo: Kako se vozi u kružnom toku?

Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? Ovo su samo neka od pitanja kojima se bavio sajt Polovni automobili u tekstu o vožnji automobila kroz kružni tok.

Aktuelno četvrtak 9.11. 09:10 Komentara: 195
strana 1 od 274 idi na stranu